Svjetski magazini izabrali najiščekivanije dokumentarce godine: Od popularnih fenomena do klimatskih promjena

G.S.
Svjetski magazini izabrali najiščekivanije dokumentarce godine: Od popularnih fenomena do klimatskih promjena

Iako je godina koja je iza nas bila istinski teška u svakom pogledu, u svijetu kinematografije nastala su brojna ostvarenja, a 2021. će ljubiteljima dokumentaraca donijeti nekoliko, prema viđenju svjetskih magazina, istinski dobrih filmova.

Magazini “Gardijan”, Mari Kler” i “Dokjumentari vikli” izabrali su ukupno deset dokumentaraca, koje su svrstali među najiščekivanija ostvarenja koja će biti objavljena ove godine. Na listi su filmovi koji se bave muzikom, sportom, istorijom, pravima, klimatskim i ostalim promjenama koje nas okružuju.

“MLK/FBI” dokumentarni je film Sema Polarda koji se našao na ovoj listi, a govori o prljavoj kampanji koju je FBI vodio pedesetih i šezdesetih godina 20. vijeka protiv borca za ljudska prava i najvećeg afroameričkog aktiviste Martina Lutera Kinga.

Dvodijelni dokumentarac “Tajger” u produkciji kanala HBO, čiji drugi dio će biti prikazan krajem ove sedmice, prikazuje život Tajgera Vudsa, fenomena golfa i čovjeka koji je dostigao visine i pao s trona zbog raznih skandala u proteklih nekoliko godina. Dokumentarac potpisuju Metju Hajneman i Metju Hamalček.

“Summer of Soul (…Or, When the Repolution Could Be Televised)” je dokumentarni film američkog bubnjara poznatog pod imenom Kvestlav, koji govori o Harlemskom kulturnom festivalu, održanom 1969. godine, kao pandan “Vudstoku”. U dokumentarcu Kvestlav podsjeća na festival koji je u slavu afroameričkog kulturnog nasljeđa okupio više od 300.000 ljudi. Muzičar je došao do nikada prije viđenog materijala zabilježenog na Harlemskom festivalu, na kojem su nastupili Stivi Vonder, Nina Simon, Bi Bi King i drugi. Dokumentarac će premijerno biti prikazan krajem januara na Sandens festivalu.

“Ulica Sezam” još je jedan dokumentarac koji će ove godine ugledati svjetlost dana, a govori o fenomenu emisije “Ulica Sezam”. Film je režirala Merilin Arđelo.

Muzička zvijezda Bili Ajliš objaviće dokumentarac o svom životu, a režiju potpisuje Er Džej Katler. Film će nositi naziv “Billie Eilsh: The World's little blurry”, a biće emitovan 25. februara.

“Dan kad je sport utihnuo” naziv je filma koji se bavi najnovijom istorijom. Naime, 11. marta prošle godine američka NBA liga prekinula je svoje takmičenje zbog pandemije virusa korona. Uslijedili su mjeseci kada profesionalni sportisti zbog pandemije nisu mogli da se bave svojim poslom, a reditelj Antoan Fuka ulogu naratora u ovom dokumentarcu povjerio je zvijezdi NBA Krisu Polu, ali i predsjedniku Asocijacije NBA igrača. Dokumentarac bilježi i “povratak” igrača na teren, u svojevrsnoj utakmici “u balonu” u drugoj polovini prošle godine.

U režiji Pitera Džeksona ove godine biće objavljen i dokumentarac “The Beatles: Get Back”, koji govori o slavnim “Bitlsima”. Novozelandski reditelj snimio je dokumentarac uz blagoslov Pola Makartnija, Ringa Stara i udovice Džona Lenona Joko Ono.

Piter Berg priprema projekat “Rijana”, zajedno sa ovom popularnom pjevačicom, a ovo ostvarenje će biti intiman pogled u bogatu karijeru muzičke zvijezde sa Barbadosa. Fokusiraće se na posljednjih pet godina njenog života, od trenutka kada je objavila najhvaljeniji album u karijeri “Anti”, do pokretanja svoje kozmetičke linije. Film bi trebalo premijerno da bude prikazan na ljeto, na “Amazonu”, koji je za ovaj projekat dao 25 miliona dolara.

Reditelj Aleksis Blum uhvatio se u koštac sa temom lova na naciste, a u svom dokumentarcu “Klarsfeldi” donosi priču o čuvenom bračnom paru Seržu i Bet Klarsfeld, koji su razotkrili naciste koji su se krili u Francuskoj nakon završetka Drugog svjetskog rata. Lovci na naciste prisjećaju se svojih bitaka u filmu, za koji se još ne zna kada će premijerno biti prikazan.

“Magnituda svih stvari” režiserke Dženifer Abot posljednji je dokumentarac na ovoj listi, fokusira se na univerzalno osjećanje tuge, koje se ne mora samo odnositi na gubitak bliskih osoba, već i na uništenje životne okoline. To čini na način mnogo ličniji i moćniji nego što bi se dalo očekivati, poručuju producenti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana