Страствена љубав Бетовена и Жанет преточена у мелос

Г.С.
Страствена љубав Бетовена и Жанет преточена у мелос

Музичка нумера “Заувек твој, заувек свој”, чији текст су написали Драгољуб Илић и Бојана Стаменов, инспирисана је ликом и дјелом Лудвига ван Бетовена, а снимљена је у оквиру пројекта “ Нова Европска песмарица” који Европска радиодифузна унија ове године организује поводом обиљежавања 250 година од рођења овог генијалног композитора.

Извођач нумере је Стаменова, а завршено је и снимање спота у дворцу Шлос у којем је живјела Бетовенова велика љубав Жанет д'Хонтар.

Текст ове нумере инспирисан је љубавним писмима која су њих двоје размјењивали.

Жанет, дама из високог друштва која се удала за гардијског капетана Карла фон Грета и преселила у сремско село, детаљно описује пут до Голубинаца што указује на то да ју је Бетовен можда и посјетио.

- Покушали смо да прикажемо једну нежнију његову страну из тих његових писама, у којима има толико страсти и љубави - рекла је Стаменова.

Илић је додао да су направили сјајну пјесму која има шансу да постане аутентична.

- Немате често прилику да радите песму по инспирацији неког великог композитора као што је Бетовен и направили смо једну песму која има шансе да буде аутентична - рекао је композитор Илић.

Дворац Шлос, саграђен у другој половини 18. вијека у Голубинцима, у којем је сниман спот за пјесму “Заувек твој, заувек свој”, крије тајну о љубави између Бетовена и Жанет, која се у овај замак преселила након удаје.

Неостварена љубав и тајна коју крије дворац, послужили су као инспирација за снимање спота. Редитељ Петар Станојловић казао је да је велика инспирација истинита прича о Бетовеновој највећој љубави која је живјела у Голубинцима.

- Он се са њом дописивао, волео ју је на даљину и вероватно волео и кроз музику. Ко зна какве су ноте заправо одавде излазиле, из овог љубавног мотива - испричао је Станојловић.

Пјесма “Заувек твој, заувек свој” биће емитована на програмима Радио-телевизије Србије, као и у земљама чланицама Европске радиодифузне уније које су учествовале у овом пројекту.

Жанр

Директор фотографије Бојан Ракић казао је да је изазов и задовољство радити у старом, али реновираном замку Шлос.

- Композитор Илић је био инспирисан Валнштајн сонатом, међутим композиција није у класичном стилу него је више популарног жанра и ту вокалну деоницу изводи Бојана Стаменов - рекла је одговорна уредница музичке редакције РТС-а Силвана Грујић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана