Strastvena ljubav Betovena i Žanet pretočena u melos

G.S.
Strastvena ljubav Betovena i Žanet pretočena u melos

Muzička numera “Zauvek tvoj, zauvek svoj”, čiji tekst su napisali Dragoljub Ilić i Bojana Stamenov, inspirisana je likom i djelom Ludviga van Betovena, a snimljena je u okviru projekta “ Nova Evropska pesmarica” koji Evropska radiodifuzna unija ove godine organizuje povodom obilježavanja 250 godina od rođenja ovog genijalnog kompozitora.

Izvođač numere je Stamenova, a završeno je i snimanje spota u dvorcu Šlos u kojem je živjela Betovenova velika ljubav Žanet d'Hontar.

Tekst ove numere inspirisan je ljubavnim pismima koja su njih dvoje razmjenjivali.

Žanet, dama iz visokog društva koja se udala za gardijskog kapetana Karla fon Greta i preselila u sremsko selo, detaljno opisuje put do Golubinaca što ukazuje na to da ju je Betoven možda i posjetio.

- Pokušali smo da prikažemo jednu nežniju njegovu stranu iz tih njegovih pisama, u kojima ima toliko strasti i ljubavi - rekla je Stamenova.

Ilić je dodao da su napravili sjajnu pjesmu koja ima šansu da postane autentična.

- Nemate često priliku da radite pesmu po inspiraciji nekog velikog kompozitora kao što je Betoven i napravili smo jednu pesmu koja ima šanse da bude autentična - rekao je kompozitor Ilić.

Dvorac Šlos, sagrađen u drugoj polovini 18. vijeka u Golubincima, u kojem je sniman spot za pjesmu “Zauvek tvoj, zauvek svoj”, krije tajnu o ljubavi između Betovena i Žanet, koja se u ovaj zamak preselila nakon udaje.

Neostvarena ljubav i tajna koju krije dvorac, poslužili su kao inspiracija za snimanje spota. Reditelj Petar Stanojlović kazao je da je velika inspiracija istinita priča o Betovenovoj najvećoj ljubavi koja je živjela u Golubincima.

- On se sa njom dopisivao, voleo ju je na daljinu i verovatno voleo i kroz muziku. Ko zna kakve su note zapravo odavde izlazile, iz ovog ljubavnog motiva - ispričao je Stanojlović.

Pjesma “Zauvek tvoj, zauvek svoj” biće emitovana na programima Radio-televizije Srbije, kao i u zemljama članicama Evropske radiodifuzne unije koje su učestvovale u ovom projektu.

Žanr

Direktor fotografije Bojan Rakić kazao je da je izazov i zadovoljstvo raditi u starom, ali renoviranom zamku Šlos.

- Kompozitor Ilić je bio inspirisan Valnštajn sonatom, međutim kompozicija nije u klasičnom stilu nego je više popularnog žanra i tu vokalnu deonicu izvodi Bojana Stamenov - rekla je odgovorna urednica muzičke redakcije RTS-a Silvana Grujić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana