Стиже нова сезона легендарне анимиране серије “Саут парк”: Урнебесна прослава 25. рођендана

Бранислав Предојевић
Стиже нова сезона легендарне анимиране серије “Саут парк”: Урнебесна прослава 25. рођендана

БАЊАЛУКА - Премијера нове сезоне легендарне анимиране серије “Саут парк” заказана је за 2. фебруар на програму мреже “Комеди централ”, што је важан догађај за ову култну франшизу, јер је ријеч о почетку јубиларне 25. сезоне, којом ће клинци и остала екипа из градића Саут парк прославити четврт вијека свог телевизијског живота.

Подсјетимо се да је серија започела с емитовањем 1997. године, након што је славни ауторски тандем Треј Паркер и Мат Стоун, свој кратки комични скеч претворио у анимирану серију, огољене и врло успјешне анимације, те исту помијешао са својим ништа мање грубим и жестоким смислом за хумор.

Серија се много промијенила од првих сезона. Техника анимације је побољшана, као и монтажа, а фокус радње се премјестио са изворне четворке школараца Стена, Кајла, Кенија и Картмена, на друге становнике града у Колораду, па и на сам град. Ипак, кроз све промјене тандем Паркер-Стоун остао је иза серије као главни покретач франшизе, која је била и остала жестока, брутална, политички некоректна, бескомпромисна до граница шока и спремна на све да би створила урнебесан хумор и изазвала реакцију код дежурних заштитника реда и морала. Паркер је у свом стилу прокоментарисао њихов рад и утицај, изјавио да су они само просјечни Американци и ништа више од тога.

- Мат и ја само смо обични момци из малог градића који уживају у пиву, бејзболу, млаћењу немоћних и слабијих од себе, као и сваки други просјечан Американац - рекао је Паркер.

Са друге стране, Стоун је мало прецизнији у објашњењу њихове филозофије вријеђања свих и сваког.

- Увриједили смо много људи у прошлости, а вјероватно ћемо и у будућности, али ми се никад, стварно никад, нисмо смијали људима него шалама. Ко то не схвата има озбиљан проблем за који ми стварно нисмо криви - казао је Паркер.

Оно што 25. сезону чини посебном јесте што је то стварно права сезона, за разлику од само неколико самосталних специјала који су чинили 24. сезону, а снимљени су у пандемијским условима рада. Гледаоци нису видјели комплетну нову сезону серије још од 23. сезоне која је завршена у децембру 2019. године. Од лансирања до данас, било је емитовано више од 523 милијарде минута серије у 311. епизода, само на каналу “Комеди централ”, што је по ријечима аутора, ипак за понос.

Милијардери

Прошле године Паркер и Стоун потписали су један од највећих уговора у историји телевизије, тежак преко милијарду долара.

Моћни медијски конгломерат платиће 900 милиона долара за снимање шест додатних сезона серије и 14 нових филмова смјештених у свијет “Саут парк”. То је такође аванс њиховог удјела у уносном уговору о лиценцирању, али та сума не укључује стварне трошкове снимања нових епизода или филмова, па је укупна вриједност договора много тежа од милијарде долара.  Укратко, “Саут парк” нема намјеру ускоро да престане с емитовањем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана