Stiže nova sezona legendarne animirane serije “Saut park”: Urnebesna proslava 25. rođendana

Branislav Predojević
Stiže nova sezona legendarne animirane serije “Saut park”: Urnebesna proslava 25. rođendana

BANjALUKA - Premijera nove sezone legendarne animirane serije “Saut park” zakazana je za 2. februar na programu mreže “Komedi central”, što je važan događaj za ovu kultnu franšizu, jer je riječ o početku jubilarne 25. sezone, kojom će klinci i ostala ekipa iz gradića Saut park proslaviti četvrt vijeka svog televizijskog života.

Podsjetimo se da je serija započela s emitovanjem 1997. godine, nakon što je slavni autorski tandem Trej Parker i Mat Stoun, svoj kratki komični skeč pretvorio u animiranu seriju, ogoljene i vrlo uspješne animacije, te istu pomiješao sa svojim ništa manje grubim i žestokim smislom za humor.

Serija se mnogo promijenila od prvih sezona. Tehnika animacije je poboljšana, kao i montaža, a fokus radnje se premjestio sa izvorne četvorke školaraca Stena, Kajla, Kenija i Kartmena, na druge stanovnike grada u Koloradu, pa i na sam grad. Ipak, kroz sve promjene tandem Parker-Stoun ostao je iza serije kao glavni pokretač franšize, koja je bila i ostala žestoka, brutalna, politički nekorektna, beskompromisna do granica šoka i spremna na sve da bi stvorila urnebesan humor i izazvala reakciju kod dežurnih zaštitnika reda i morala. Parker je u svom stilu prokomentarisao njihov rad i uticaj, izjavio da su oni samo prosječni Amerikanci i ništa više od toga.

- Mat i ja samo smo obični momci iz malog gradića koji uživaju u pivu, bejzbolu, mlaćenju nemoćnih i slabijih od sebe, kao i svaki drugi prosječan Amerikanac - rekao je Parker.

Sa druge strane, Stoun je malo precizniji u objašnjenju njihove filozofije vrijeđanja svih i svakog.

- Uvrijedili smo mnogo ljudi u prošlosti, a vjerovatno ćemo i u budućnosti, ali mi se nikad, stvarno nikad, nismo smijali ljudima nego šalama. Ko to ne shvata ima ozbiljan problem za koji mi stvarno nismo krivi - kazao je Parker.

Ono što 25. sezonu čini posebnom jeste što je to stvarno prava sezona, za razliku od samo nekoliko samostalnih specijala koji su činili 24. sezonu, a snimljeni su u pandemijskim uslovima rada. Gledaoci nisu vidjeli kompletnu novu sezonu serije još od 23. sezone koja je završena u decembru 2019. godine. Od lansiranja do danas, bilo je emitovano više od 523 milijarde minuta serije u 311. epizoda, samo na kanalu “Komedi central”, što je po riječima autora, ipak za ponos.

Milijarderi

Prošle godine Parker i Stoun potpisali su jedan od najvećih ugovora u istoriji televizije, težak preko milijardu dolara.

Moćni medijski konglomerat platiće 900 miliona dolara za snimanje šest dodatnih sezona serije i 14 novih filmova smještenih u svijet “Saut park”. To je takođe avans njihovog udjela u unosnom ugovoru o licenciranju, ali ta suma ne uključuje stvarne troškove snimanja novih epizoda ili filmova, pa je ukupna vrijednost dogovora mnogo teža od milijarde dolara.  Ukratko, “Saut park” nema namjeru uskoro da prestane s emitovanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana