Стиже луксузна винилна колекција од 80 синглова Пола Мекартнија

Бранислав Предојевић
Стиже луксузна винилна колекција од 80 синглова Пола Мекартнија

ЛИВЕРПУЛ - Легендарни британски музичар Пол Мекартни лично је изабрао 80 синглова за луксузни винилни бокс-сет који ће бити објављен 2. децембра у ограниченом тиражу од 3 хиљаде примјерака.

Пакет назван “Синглови од 7 инча” долази у дрвеном сандуку и садржи 163 пјесме објављене између 1971. и 2019. године током његове соло каријере након разлаза “Битлса”. Листа укључује гомилу легендарних нумера снимљеним са бендом “Вингс”, соло радовима и сарадњом са другим музичарима. Чак  65 синглова долази са рестаурисаним звуком и оригиналним умјетничким омотима из неколико земаља, а преосталих 15 раније није било објављено на винилу. За пратећу књигу од 148 страница, бивши члан “Битлса” је написао предговор дотичући се у њему драгог узбуђења копања по полицама у продавницама плоча.

- Открио сам да постоји нешто узбудљиво у прелиставању сандука у продавници плоча, тражећи сљедеће откриће. Још волим тај осјећај и имам неколико одличних, независних продавница плоча у близини моје канцеларије у Лондону. Нека од мојих најсрећнијих успомена на куповину синглова од 7 инча потичу из продавнице плоча у коју смо ишли када смо били на одмору у Монтего Беју на Јамајци. Било је плоча за које нисте знали шта су и ко су људи који су их снимили, пошто нису били афирмисани умјетници - написао је Мекартни.

Такође, славни музичар пише о афинитету према Б-странама сингл плоча и њиховом слушању на свом џубоксу.

- Сада имам довољно среће да имам “вурлицер џубокс” код куће и у канцеларији. Много ми се допао један који сам запазио у филму “Писма са Бродвеја”, па сам разговарао са типом који га је правио и на крају сам га купио од њега. Лијеп старински комад “вурлицера” и пјесме на њему, ствари попут “Long Tall Sally” Литл Ричарда и “Hound Dog” Елвиса Прислија, заиста ме враћају у моје дјетињство на вријеме када смо били дјеца, чак и прије “Битлса” - рекао је Мекартни.

Књига такође садржи есеј Роба Шефилда, биљешке о сваком снимку, датуме издавања и информације за сваку пјесму. Укупно сет укључује више од 10 сати музике, а Мекартни каже да је ово било занимљиво истраживање прошлости.

- Надам се да ће пјесме у овом бокс-сету и вама вратити забавна сјећања као што су мени. Оне раде за мене, а биће још тога, рекао је Мекартни.

Све пјесме су ремастерисане и поново исјечене у славном студију “Еби Роуд”. Ово специјално издање најављено је моно верзијама синглова “Uncle Albert/Admiral Halsey”  и “Too Many people”, путем дигиталних платформи,  а скромна цијена овог комплета је 611 долара.

Јубилеј

Током ове године Мекартни је прославио велик број монументалних тренутака и значајних јубилеја у животу и каријери. Након свог 80. рођендана, извео је главни сет на Гластонбури фестивалу 2022. који је наишао на широко признање критике, објавио је луксузни сет са три албума названа “Пол Мекартни 1-3” у сарадњи са Рик Рабином, да би документарна серија “Get Back”, режисера Питера Џексона изашла у ДВД варијанти након приказивања на  “Дизни плус”. Потом је овим бокс-сетом направио ретроспективу највећих успјеха у соло каријери.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана