Stiže luksuzna vinilna kolekcija od 80 singlova Pola Mekartnija

Branislav Predojević
Stiže luksuzna vinilna kolekcija od 80 singlova Pola Mekartnija

LIVERPUL - Legendarni britanski muzičar Pol Mekartni lično je izabrao 80 singlova za luksuzni vinilni boks-set koji će biti objavljen 2. decembra u ograničenom tiražu od 3 hiljade primjeraka.

Paket nazvan “Singlovi od 7 inča” dolazi u drvenom sanduku i sadrži 163 pjesme objavljene između 1971. i 2019. godine tokom njegove solo karijere nakon razlaza “Bitlsa”. Lista uključuje gomilu legendarnih numera snimljenim sa bendom “Vings”, solo radovima i saradnjom sa drugim muzičarima. Čak  65 singlova dolazi sa restaurisanim zvukom i originalnim umjetničkim omotima iz nekoliko zemalja, a preostalih 15 ranije nije bilo objavljeno na vinilu. Za prateću knjigu od 148 stranica, bivši član “Bitlsa” je napisao predgovor dotičući se u njemu dragog uzbuđenja kopanja po policama u prodavnicama ploča.

- Otkrio sam da postoji nešto uzbudljivo u prelistavanju sanduka u prodavnici ploča, tražeći sljedeće otkriće. Još volim taj osjećaj i imam nekoliko odličnih, nezavisnih prodavnica ploča u blizini moje kancelarije u Londonu. Neka od mojih najsrećnijih uspomena na kupovinu singlova od 7 inča potiču iz prodavnice ploča u koju smo išli kada smo bili na odmoru u Montego Beju na Jamajci. Bilo je ploča za koje niste znali šta su i ko su ljudi koji su ih snimili, pošto nisu bili afirmisani umjetnici - napisao je Mekartni.

Takođe, slavni muzičar piše o afinitetu prema B-stranama singl ploča i njihovom slušanju na svom džuboksu.

- Sada imam dovoljno sreće da imam “vurlicer džuboks” kod kuće i u kancelariji. Mnogo mi se dopao jedan koji sam zapazio u filmu “Pisma sa Brodveja”, pa sam razgovarao sa tipom koji ga je pravio i na kraju sam ga kupio od njega. Lijep starinski komad “vurlicera” i pjesme na njemu, stvari poput “Long Tall Sally” Litl Ričarda i “Hound Dog” Elvisa Prislija, zaista me vraćaju u moje djetinjstvo na vrijeme kada smo bili djeca, čak i prije “Bitlsa” - rekao je Mekartni.

Knjiga takođe sadrži esej Roba Šefilda, bilješke o svakom snimku, datume izdavanja i informacije za svaku pjesmu. Ukupno set uključuje više od 10 sati muzike, a Mekartni kaže da je ovo bilo zanimljivo istraživanje prošlosti.

- Nadam se da će pjesme u ovom boks-setu i vama vratiti zabavna sjećanja kao što su meni. One rade za mene, a biće još toga, rekao je Mekartni.

Sve pjesme su remasterisane i ponovo isječene u slavnom studiju “Ebi Roud”. Ovo specijalno izdanje najavljeno je mono verzijama singlova “Uncle Albert/Admiral Halsey”  i “Too Many people”, putem digitalnih platformi,  a skromna cijena ovog kompleta je 611 dolara.

Jubilej

Tokom ove godine Mekartni je proslavio velik broj monumentalnih trenutaka i značajnih jubileja u životu i karijeri. Nakon svog 80. rođendana, izveo je glavni set na Glastonburi festivalu 2022. koji je naišao na široko priznanje kritike, objavio je luksuzni set sa tri albuma nazvana “Pol Mekartni 1-3” u saradnji sa Rik Rabinom, da bi dokumentarna serija “Get Back”, režisera Pitera Džeksona izašla u DVD varijanti nakon prikazivanja na  “Dizni plus”. Potom je ovim boks-setom napravio retrospektivu najvećih uspjeha u solo karijeri.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana