Срђан Гојковић Гиле: Електрични оргазам је одлично остарио

Танјуг
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

БЕОГРАД - Електрични оргазам се и даље нада да ће 9. децембра успјети да у Комбанк дворани у Београду одржи већ неколико пута одлагани концерт, поводом четири деценије постојања бенда и на годишњицу објављивања свог првог албума.

"Надам се да ће се до тада или нормализовати ситуација или да ће држава одредити неке услове под којима може да се одржи тај концерт", рекао је данас фронтмен бенда Срђан Гојковић Гиле за Тањуг.

Новоталасни бенд основан почетком 1980. у Београду, првобитно је планирао да велики јубилеј обиљежи у матичном граду концертом 19. марта 2020., који је потом усљед пандемије био пребачен за 29. октобар 2020. Са новим пандемијом условљеним одлагањем за 24. април 2021. године, прослава четири деценије бенда се поклопила са јубилејом изласка дебија "Електрични оргазам".

Бенд је напослетку слављенички концерт морао опет да одложи за 9. децембар у Комбанк дворани, који сада стоји, али само под условом да тада "буде омогућено коришћење пуног капацитета сале".

"Надамо се да ће се то тад десити. И даље стоји да не желим да свирам у полупразној дворани. Пошто смо скоро већ распродали дворану, не знам како то сад да решимо, кога да одбијемо да уђе?", рекао је Гојковић.

Електрични оргазам је дискографски дебитовао поделивши кљуцну новоталасну компилацију "Пакет аранжман" (1981) са суграђанима Шарлом Акробатом и Идолима, да би убрзо стигао и њихов самостални првенац. "Мислим да је актуелан са песмама ''Небо'', ''Крокодили долазе'', ''Ви'', ''Електрични оргазам''.

''Инфекција'' је веома актуелна. Тако да је плоча актуелна, а свакако је продукт времена кад је настала", истакао је гитариста и певач. Када се плоча појавила на пролеће 1981. године, Гојковић није био задовољан звуком албума, ког је снимио са клавијатуристом Љубом Ðукићем, гитаристом Љубомиром Јовановићем Јовецом, басисткињом Марином Вулић и бубњарем Бранком Куштрином Мангом.

Током година повремено је критиковао издање, чак давајући предност животнијим снимцима тонских проба из тог раздобља бенда, накнадно објављеним као "Брескве у тешком сирупу вол.1" (2006). "Била је техничка грешка са неком фазом, тако да су чинеле имале гадан звук.

Вероватно ме је то нервирало. Тад сам још био клинац, па ми није било јасно шта није уреду и како је могуће да буде толика разлика између онога што смо ми чули у студију и онога што је завршило на плочи и касети", рекао је музичар.

Гојковић признаје да због тога првенац није слушао близу 40 година, док 2019. његов ремастер није урадио Кроација рекордс, насљедник Југотона, за бокс сет са почетних шест албума Електричног оргазма. Ремастер "Елекричног оргазма" појавио се ове године и на винилу.

"Данас ми албум изгледа феноменално, нарочито после задњег ремастера. Звучи боље него икад! С ове дистанце све звучи фантастично!", нагласио је Гојковић.

Упитан како му "Електрични оргазам" данас изгледа у односу на првенце које су објавили новоталасни исписници из Београда и Загреба, као што су Шарло, Идоли, Филм или Хаустор, Гојковић каже да је "у самом врху" и да је "албум одлично остарио". "Што се тиче носталгије, гледам у прошлост само кад морам. Кад ме неко пита.

Није ми ни нешто много мрско, јер је нормалан део посла да причам о стварима које су завределе да се о њима прича и 40 година касније", рекао је Гојковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана