Srđan Gojković Gile: Električni orgazam je odlično ostario

Tanjug
Foto: ILUSTRACIJA

BEOGRAD - Električni orgazam se i dalje nada da će 9. decembra uspjeti da u Kombank dvorani u Beogradu održi već nekoliko puta odlagani koncert, povodom četiri decenije postojanja benda i na godišnjicu objavljivanja svog prvog albuma.

"Nadam se da će se do tada ili normalizovati situacija ili da će država odrediti neke uslove pod kojima može da se održi taj koncert", rekao je danas frontmen benda Srđan Gojković Gile za Tanjug.

Novotalasni bend osnovan početkom 1980. u Beogradu, prvobitno je planirao da veliki jubilej obilježi u matičnom gradu koncertom 19. marta 2020., koji je potom usljed pandemije bio prebačen za 29. oktobar 2020. Sa novim pandemijom uslovljenim odlaganjem za 24. april 2021. godine, proslava četiri decenije benda se poklopila sa jubilejom izlaska debija "Električni orgazam".

Bend je naposletku slavljenički koncert morao opet da odloži za 9. decembar u Kombank dvorani, koji sada stoji, ali samo pod uslovom da tada "bude omogućeno korišćenje punog kapaciteta sale".

"Nadamo se da će se to tad desiti. I dalje stoji da ne želim da sviram u polupraznoj dvorani. Pošto smo skoro već rasprodali dvoranu, ne znam kako to sad da rešimo, koga da odbijemo da uđe?", rekao je Gojković.

Električni orgazam je diskografski debitovao podelivši kljucnu novotalasnu kompilaciju "Paket aranžman" (1981) sa sugrađanima Šarlom Akrobatom i Idolima, da bi ubrzo stigao i njihov samostalni prvenac. "Mislim da je aktuelan sa pesmama ''Nebo'', ''Krokodili dolaze'', ''Vi'', ''Električni orgazam''.

''Infekcija'' je veoma aktuelna. Tako da je ploča aktuelna, a svakako je produkt vremena kad je nastala", istakao je gitarista i pevač. Kada se ploča pojavila na proleće 1981. godine, Gojković nije bio zadovoljan zvukom albuma, kog je snimio sa klavijaturistom Ljubom Ðukićem, gitaristom Ljubomirom Jovanovićem Jovecom, basistkinjom Marinom Vulić i bubnjarem Brankom Kuštrinom Mangom.

Tokom godina povremeno je kritikovao izdanje, čak davajući prednost životnijim snimcima tonskih proba iz tog razdoblja benda, naknadno objavljenim kao "Breskve u teškom sirupu vol.1" (2006). "Bila je tehnička greška sa nekom fazom, tako da su činele imale gadan zvuk.

Verovatno me je to nerviralo. Tad sam još bio klinac, pa mi nije bilo jasno šta nije uredu i kako je moguće da bude tolika razlika između onoga što smo mi čuli u studiju i onoga što je završilo na ploči i kaseti", rekao je muzičar.

Gojković priznaje da zbog toga prvenac nije slušao blizu 40 godina, dok 2019. njegov remaster nije uradio Kroacija rekords, nasljednik Jugotona, za boks set sa početnih šest albuma Električnog orgazma. Remaster "Elekričnog orgazma" pojavio se ove godine i na vinilu.

"Danas mi album izgleda fenomenalno, naročito posle zadnjeg remastera. Zvuči bolje nego ikad! S ove distance sve zvuči fantastično!", naglasio je Gojković.

Upitan kako mu "Električni orgazam" danas izgleda u odnosu na prvence koje su objavili novotalasni ispisnici iz Beograda i Zagreba, kao što su Šarlo, Idoli, Film ili Haustor, Gojković kaže da je "u samom vrhu" i da je "album odlično ostario". "Što se tiče nostalgije, gledam u prošlost samo kad moram. Kad me neko pita.

Nije mi ni nešto mnogo mrsko, jer je normalan deo posla da pričam o stvarima koje su zavredele da se o njima priča i 40 godina kasnije", rekao je Gojković.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana