Шпанија подјељена око пјесме за Евровизију, феминисти тврде да је увредљива

Танјуг
Foto: Принтскрин

МАДРИД - Неколико дана након што је Шпанија одабрала дуо "Небулоса" за свог кандидата за овогодишње такмичење за песму Евровизије, њихова електропоп песма "Зорра" доспела је на врх музичких листа земље и поделила јавно мњење због значења њеног наслова, с обзиром да се та ријеч може превести као лисица, али се чешćе користи у увредљивом значењу за жене.

Током ове недеље, како преноси "Гардијан", поднијето је више од 300 жалби на пјесму дуа "Небулоса", а глас онима који позивају да се спорна песма повуче са евровизијског такмичења, дао је и феминистички покрет из Мадрида, описујуćи термин "зорра" као "вербално насиље над женама", и истакавши да се увредљив израз појављује чак 45 пута у пјесми.

Додатно, феминистичка организација истиче да би промоција пјесме од стране јавног емитера могла да доведе до нормализације употребе тог спорног термина међу малом дјецом и адолесцентима, иако су са друге стране, шпански државни емитер РТВЕ и Европска радиодифузна унија, која организује такмичење, одобрили учешćе Шпаније са том пјесмом.

Ништа лоше у значењу ријечи не види ни шпански премијер Педро Санчез.

"Чини ми се да феминизам није само праведан, он може да буде забаван, а ова врста провокације мора да долази из културе", рекао је Санчез за телевизију Ла Секта.

Тај став је касније поновила и шпанска министарка за равноправност Ана Редондо. 

"Мислим да је ово пјесма која разбија калуп, стереотипе и која је веома допадљива", рекла је Редондо.

Док је пјевачице групе "Небулоса" Марíа Бас, истакла да њена песма представља начин да се реч "зорра" трансформише у нешто лепо.

Пjесма дуо "Небулоса", који су 2018. године основали, Марија Бас и њен супруг Марк Дасус, после више од двије деценије брака у коме су добили двоје дјеце, јуче је била рангирана као највиралнија мелодија на Спотифају и трећа у свијету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана