Španija podjeljena oko pjesme za Evroviziju, feministi tvrde da je uvredljiva

Tanjug
Foto: Printskrin

MADRID - Nekoliko dana nakon što je Španija odabrala duo "Nebulosa" za svog kandidata za ovogodišnje takmičenje za pesmu Evrovizije, njihova elektropop pesma "Zorra" dospela je na vrh muzičkih lista zemlje i podelila javno mnjenje zbog značenja njenog naslova, s obzirom da se ta riječ može prevesti kao lisica, ali se češće koristi u uvredljivom značenju za žene.

Tokom ove nedelje, kako prenosi "Gardijan", podnijeto je više od 300 žalbi na pjesmu dua "Nebulosa", a glas onima koji pozivaju da se sporna pesma povuče sa evrovizijskog takmičenja, dao je i feministički pokret iz Madrida, opisujući termin "zorra" kao "verbalno nasilje nad ženama", i istakavši da se uvredljiv izraz pojavljuje čak 45 puta u pjesmi.

Dodatno, feministička organizacija ističe da bi promocija pjesme od strane javnog emitera mogla da dovede do normalizacije upotrebe tog spornog termina među malom djecom i adolescentima, iako su sa druge strane, španski državni emiter RTVE i Evropska radiodifuzna unija, koja organizuje takmičenje, odobrili učešće Španije sa tom pjesmom.

Ništa loše u značenju riječi ne vidi ni španski premijer Pedro Sančez.

"Čini mi se da feminizam nije samo pravedan, on može da bude zabavan, a ova vrsta provokacije mora da dolazi iz kulture", rekao je Sančez za televiziju La Sekta.

Taj stav je kasnije ponovila i španska ministarka za ravnopravnost Ana Redondo. 

"Mislim da je ovo pjesma koja razbija kalup, stereotipe i koja je veoma dopadljiva", rekla je Redondo.

Dok je pjevačice grupe "Nebulosa" María Bas, istakla da njena pesma predstavlja način da se reč "zorra" transformiše u nešto lepo.

Pjesma duo "Nebulosa", koji su 2018. godine osnovali, Marija Bas i njen suprug Mark Dasus, posle više od dvije decenije braka u kome su dobili dvoje djece, juče je bila rangirana kao najviralnija melodija na Spotifaju i treća u svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana