Славни ирски музичар Боб Гелдоф наступио на "Нишвилу": Рокенрол некад био извор идеја

Агенције
Славни ирски музичар Боб Гелдоф наступио на "Нишвилу": Рокенрол некад био извор идеја

Ирски музичар и познати свјетски хуманитарац Боб Гелдоф, који је био дио овогодишњег "Нишвила", оптимизма има на претек. О томе свједоче и реченице које је упутио јавности након концерта у Нишу.

Гелдоф је увјерен да је заједнички могуће ријешити проблем сиромаштва који са собом носи и друге проблеме, између осталих, проблем идентитета.

- Идеја о идентитету коријен је свих великих проблема у свијету - рекао је Гелдоф у Нишу.

Гелдоф је постао планетарно популаран када је 1985. године на "Вембли" стадиону у Лондону организовао чувени концерт "Лајв ејд" за гладне у Етиопији.

Он је рекао да је некад рокенрол био извор идеја, централна кичма културе, а да су данас то паметни телефони.

- У моје вријеме то је био рокенрол. Имао сам 12 година, слушао елементарне извођаче, међу којима и Дилана, који су говорили о промјенама. И ми смо почели да мијењамо ствари - казао је Гелдоф.

Упитан о могућности фузије ирске музике и џеза, Гелдоф је казао да је ирска музика "врло стара и елегантна, а џез је чак и у својој најпримитивнијој форми врло елегантан".

Као млад је више волио блуз него џез, а са 15 година свирао је у Даблину с Џоном Лијем Хукером.

- И даље свирам с "Бумтаун ретсом", управо смо прошле седмице завршили нови албум, али дио мене жели да ради нешто више интерно, тако да соло бенд са којим свирам од 1996. године задовољава тај интерни дио мене. Они су невјероватна група музичара и свирали су с мноштвом музичара који су наступали на "Нишвилу" раније - навео је Гелдоф.

Казао је још да је једина особа која је успјела да споји ирску музику с џезом Ван Морисон, с којим су, додао је, свирали сви његови музичари.

Овогодишњи "Нишвил" окупио је око 1.000 извођача, а публика је током неколико дана трајања фестивала имала прилику да посјети неки од укупно 120 програма. Фестивал је посјетило више од 250.000 људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана