Slavni irski muzičar Bob Geldof nastupio na "Nišvilu": Rokenrol nekad bio izvor ideja

Agencije
Slavni irski muzičar Bob Geldof nastupio na "Nišvilu": Rokenrol nekad bio izvor ideja

Irski muzičar i poznati svjetski humanitarac Bob Geldof, koji je bio dio ovogodišnjeg "Nišvila", optimizma ima na pretek. O tome svjedoče i rečenice koje je uputio javnosti nakon koncerta u Nišu.

Geldof je uvjeren da je zajednički moguće riješiti problem siromaštva koji sa sobom nosi i druge probleme, između ostalih, problem identiteta.

- Ideja o identitetu korijen je svih velikih problema u svijetu - rekao je Geldof u Nišu.

Geldof je postao planetarno popularan kada je 1985. godine na "Vembli" stadionu u Londonu organizovao čuveni koncert "Lajv ejd" za gladne u Etiopiji.

On je rekao da je nekad rokenrol bio izvor ideja, centralna kičma kulture, a da su danas to pametni telefoni.

- U moje vrijeme to je bio rokenrol. Imao sam 12 godina, slušao elementarne izvođače, među kojima i Dilana, koji su govorili o promjenama. I mi smo počeli da mijenjamo stvari - kazao je Geldof.

Upitan o mogućnosti fuzije irske muzike i džeza, Geldof je kazao da je irska muzika "vrlo stara i elegantna, a džez je čak i u svojoj najprimitivnijoj formi vrlo elegantan".

Kao mlad je više volio bluz nego džez, a sa 15 godina svirao je u Dablinu s Džonom Lijem Hukerom.

- I dalje sviram s "Bumtaun retsom", upravo smo prošle sedmice završili novi album, ali dio mene želi da radi nešto više interno, tako da solo bend sa kojim sviram od 1996. godine zadovoljava taj interni dio mene. Oni su nevjerovatna grupa muzičara i svirali su s mnoštvom muzičara koji su nastupali na "Nišvilu" ranije - naveo je Geldof.

Kazao je još da je jedina osoba koja je uspjela da spoji irsku muziku s džezom Van Morison, s kojim su, dodao je, svirali svi njegovi muzičari.

Ovogodišnji "Nišvil" okupio je oko 1.000 izvođača, a publika je tokom nekoliko dana trajanja festivala imala priliku da posjeti neki od ukupno 120 programa. Festival je posjetilo više od 250.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana