Славни глумац се на фестивалу у Берлину присјетио се снимања филма “Минамата”: Џони Деп одушевљен Србијом 

Agencije
Славни глумац се на фестивалу у Берлину присјетио се снимања филма “Минамата”: Џони Деп одушевљен Србијом 

Амерички глумац Џони Деп највећа је звијезда 70. Међународног филмског фестивала у Берлину, гдје је представио свој нови филм “Минамата”.

Док свијет бруји о Деповим оптужбама да је од бивше супруге трпио злостављање, холивудски глумац промовише филм који је снимао у Србији и присјећа се свог боравка тамо.

 “Минамата” је остварење које представља адаптацију истоимене књиге Јуџина и Ајлин Миоко Смит, о ратном фотографу који се враћа у Јапан не би ли овјековјечио ефекте тровања живом. Иначе, Минамата је град у префектури Кумамото, на западној обали најјужнијег великог јапанског острва Кјушју. Прво је основан као село 1889, а 1912. добио је статус града и данас има око 25.000 становника.

Минамата је постала свјетски позната 1956. године, када је откривена болест нервног система, изазвана конзумирањем велике количине живе, коју је од 1932. године у море испуштала једна фабрика. Становници Минамате су се хранили рибом и плодовима мора из околних вода, па су масовно оболијевали од болести, која је добила назив баш по том граду. Иако је болест откривена 1956. фабрика је наставила да испушта отпатке у воде океана до 1968. године. До 2007. године потврђено је болест код 2.668 особа из Минамате.

Оно што посебно доприноси естетици овог филма свакако је својеврсна “позорница” - очаравајући Београд, у којем је снимано ово остварење режисера Ендруа Левитаса.

- Приче људи који су радили са нама су далеко од трагедије из Минамате, али Србија је свакако, као и цијели регион, видјела довољно ужаса. Кад гледаш филм, нешто мораш да осјетиш, зато што си приморан да видиш и себе у тим околностима - рекао је Деп.

Редитељ Ендру Левитас је истакао да је цијели тим био изузетно емотиван током рада.

- Екипа је повремено била у сузама. Како су радили и страст коју су унијели ушла је у ДНК овог филма. И наравно, храна је била фантастична - рекао је Левитас.

Џони Деп је добацио шта је њему нарочито упечатљиво.

- Ћевапчићи и колеге из Србије су фантастични - рекао је Деп.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана