Slavni glumac se na festivalu u Berlinu prisjetio se snimanja filma “Minamata”: Džoni Dep oduševljen Srbijom 

Agencije
Slavni glumac se na festivalu u Berlinu prisjetio se snimanja filma “Minamata”: Džoni Dep oduševljen Srbijom 

Američki glumac Džoni Dep najveća je zvijezda 70. Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, gdje je predstavio svoj novi film “Minamata”.

Dok svijet bruji o Depovim optužbama da je od bivše supruge trpio zlostavljanje, holivudski glumac promoviše film koji je snimao u Srbiji i prisjeća se svog boravka tamo.

 “Minamata” je ostvarenje koje predstavlja adaptaciju istoimene knjige Judžina i Ajlin Mioko Smit, o ratnom fotografu koji se vraća u Japan ne bi li ovjekovječio efekte trovanja živom. Inače, Minamata je grad u prefekturi Kumamoto, na zapadnoj obali najjužnijeg velikog japanskog ostrva Kjušju. Prvo je osnovan kao selo 1889, a 1912. dobio je status grada i danas ima oko 25.000 stanovnika.

Minamata je postala svjetski poznata 1956. godine, kada je otkrivena bolest nervnog sistema, izazvana konzumiranjem velike količine žive, koju je od 1932. godine u more ispuštala jedna fabrika. Stanovnici Minamate su se hranili ribom i plodovima mora iz okolnih voda, pa su masovno obolijevali od bolesti, koja je dobila naziv baš po tom gradu. Iako je bolest otkrivena 1956. fabrika je nastavila da ispušta otpatke u vode okeana do 1968. godine. Do 2007. godine potvrđeno je bolest kod 2.668 osoba iz Minamate.

Ono što posebno doprinosi estetici ovog filma svakako je svojevrsna “pozornica” - očaravajući Beograd, u kojem je snimano ovo ostvarenje režisera Endrua Levitasa.

- Priče ljudi koji su radili sa nama su daleko od tragedije iz Minamate, ali Srbija je svakako, kao i cijeli region, vidjela dovoljno užasa. Kad gledaš film, nešto moraš da osjetiš, zato što si primoran da vidiš i sebe u tim okolnostima - rekao je Dep.

Reditelj Endru Levitas je istakao da je cijeli tim bio izuzetno emotivan tokom rada.

- Ekipa je povremeno bila u suzama. Kako su radili i strast koju su unijeli ušla je u DNK ovog filma. I naravno, hrana je bila fantastična - rekao je Levitas.

Džoni Dep je dobacio šta je njemu naročito upečatljivo.

- Ćevapčići i kolege iz Srbije su fantastični - rekao je Dep.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana