Славни бенд “Jethro Tull” издаје нови студијски албум: Армагедон на рокенрол начин

Бранислав Предојевић
Славни бенд “Jethro Tull” издаје нови студијски албум: Армагедон на рокенрол начин

ЛОНДОН - Хероји прогресивног рок звука “Jethro Tull” објавиће свој 23. албум “Rokflote” 21. априла, што је њихово друго студијско издање у кратком року након 19 година студијске паузе.

Ново издање рок ветерана најављено је синглом “Гиннунгагап”, заједно са анимираним видеом, који је креирао режисер Костин Ширану. Бенд је завршио снимање и миксање албума прије неколико седмица, а излазак новог албума одложен је због уобичајеног дугог чекања на пресовање и производњу винила.

Након успјеха остварења “The Zealot Gene” из протекле године, ново студијско издање култне групе се може похвалити са 12 пјесама заснованих на ликовима и улогама неких од главних богова старог нордијског паганизма, док са друге стране истражује “Rokflote” или рок флауту коју је фронтмен групе Јан Андерсон, како каже, учинио култним инструментом у рок музици.

- Наслов овог издања прошао је кроз малу промјену на путу. Почео сам са идејом о претежно инструменталном албуму за рок флауту у рок музици. Када смо почели снимати материјал, привукао ме је термин Рагнарок из нордијске митологије, њихова верзија апокалиптичног времена краја или библијског Армагедона, што се на крају претворило у концепт цијелог албума - рекао је Андерсон.

Први сингл “Ginnyngagap” инспирисан је богом Имиром, прото бићем, које је рођено из отрова који је капао из ледених ријека званих Еливагар и који је живио у празнини Гинунгагап. Ови мотиви су Андерсона, по његовим ријечима, привукли универзалном вриједношћу митова апокалипсе у скоро свим културама на земљи.

- Сценарио “коначног обрачуна” је свеприсутан у хиндуизму, хришћанству и исламу. Рагнарок се преводи као “судбина богова”, дио рок значи судбина, курс и смјер - навео је Андерсон.

Састав “Jethro Tull” основан је 1967. године и комбинујући утицаје блуза и џеза са елементима енглеског фолка, хард рока и класичне музике створио је препознатљив прогресивни рок звук.

Вођа групе, оснивач, примарни композитор и једини стални члан је Јан Андерсон, мултиинструменталиста који углавном свира флауту и акустичну гитару, а такође је и главни вокал.

Током каријере су продали око 60 милиона албума широм свијета са 11 златних и пет платинастих албума укључујући класике попут плоча “Aqualung”, “Thick As А Brick”, “А Passion Play”, “Stormwatch” и друге . Једину награду “Греми” освојили су за албум “Crest Of A Knave” из 1987. године којим су се вратили хард рок стилу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана