Slavni bend “Jethro Tull” izdaje novi studijski album: Armagedon na rokenrol način

Branislav Predojević
Slavni bend “Jethro Tull” izdaje novi studijski album: Armagedon na rokenrol način

LONDON - Heroji progresivnog rok zvuka “Jethro Tull” objaviće svoj 23. album “Rokflote” 21. aprila, što je njihovo drugo studijsko izdanje u kratkom roku nakon 19 godina studijske pauze.

Novo izdanje rok veterana najavljeno je singlom “Ginnungagap”, zajedno sa animiranim videom, koji je kreirao režiser Kostin Širanu. Bend je završio snimanje i miksanje albuma prije nekoliko sedmica, a izlazak novog albuma odložen je zbog uobičajenog dugog čekanja na presovanje i proizvodnju vinila.

Nakon uspjeha ostvarenja “The Zealot Gene” iz protekle godine, novo studijsko izdanje kultne grupe se može pohvaliti sa 12 pjesama zasnovanih na likovima i ulogama nekih od glavnih bogova starog nordijskog paganizma, dok sa druge strane istražuje “Rokflote” ili rok flautu koju je frontmen grupe Jan Anderson, kako kaže, učinio kultnim instrumentom u rok muzici.

- Naslov ovog izdanja prošao je kroz malu promjenu na putu. Počeo sam sa idejom o pretežno instrumentalnom albumu za rok flautu u rok muzici. Kada smo počeli snimati materijal, privukao me je termin Ragnarok iz nordijske mitologije, njihova verzija apokaliptičnog vremena kraja ili biblijskog Armagedona, što se na kraju pretvorilo u koncept cijelog albuma - rekao je Anderson.

Prvi singl “Ginnyngagap” inspirisan je bogom Imirom, proto bićem, koje je rođeno iz otrova koji je kapao iz ledenih rijeka zvanih Elivagar i koji je živio u praznini Ginungagap. Ovi motivi su Andersona, po njegovim riječima, privukli univerzalnom vrijednošću mitova apokalipse u skoro svim kulturama na zemlji.

- Scenario “konačnog obračuna” je sveprisutan u hinduizmu, hrišćanstvu i islamu. Ragnarok se prevodi kao “sudbina bogova”, dio rok znači sudbina, kurs i smjer - naveo je Anderson.

Sastav “Jethro Tull” osnovan je 1967. godine i kombinujući uticaje bluza i džeza sa elementima engleskog folka, hard roka i klasične muzike stvorio je prepoznatljiv progresivni rok zvuk.

Vođa grupe, osnivač, primarni kompozitor i jedini stalni član je Jan Anderson, multiinstrumentalista koji uglavnom svira flautu i akustičnu gitaru, a takođe je i glavni vokal.

Tokom karijere su prodali oko 60 miliona albuma širom svijeta sa 11 zlatnih i pet platinastih albuma uključujući klasike poput ploča “Aqualung”, “Thick As A Brick”, “A Passion Play”, “Stormwatch” i druge . Jedinu nagradu “Gremi” osvojili su za album “Crest Of A Knave” iz 1987. godine kojim su se vratili hard rok stilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana