Славни албум Луа Рида “Transformer” слави 50 година: Савршена колекција уличних прича

Бранислав Предојевић
Славни албум Луа Рида “Transformer” слави 50 година: Савршена колекција уличних прича

БАЊАЛУКА - Легендарни албум Луа Рида “Transformer” снимљен у сарадњи с Дејвидом Боувијем и Миком Ронсоном, објављен је на данашњи дан прије педесет година.

Један од најзначајнијих албума седамдесетих, не само да је спасио каријеру свог аутора, већ је постао једна од најутицајнијих плоча у историји рок музике, чији се трагови протежу кроз све рукавце модерне културе, од музике преко филма и стрипа до књижевности. У љето 1972. године Рид је након разлаза бенда “Велвет андерграунд”, објавио дебитантски соло албумом назван његовим именом, који је доживио неуспјех и код критике и код публике, док се Рид борио с личним демонима попут алкохола и наркотика. Упркос недостатку комерцијалног успјеха, Рид је успио да привуче пажњу једног важног обожаваоца, Дејвида Боувија, који је отворено цитирао “Велвет андерграунд” као једну од кључних инспирација за његов рад. 

Боуви и његов гитариста Мик Ронсон упознали су Рида и понудили му продукцију његове сљедеће плоче уз сређивање дискографског уговора са етикетом “RCA”. Рид је пристао и заједничким снагама створен је “Transformer”, албум који је био јасна граница између његовог боравка у бенду и његове велике соло каријере. Рид се уз помоћ Боувија одмакао од авангардних склоности свог бившег бенда и прихватио комерцијалнији продукцијски рад и аранжмане пјесама које су оркестрирали Боуви и Ронсон, вративши Рида на топ листе.

Сам албум имао је 11 пјесама, а неке од њих су његова најпознатија дјела, укључујући “Satelite of Love”, “Walk on the Wild Side“ и  “Perfect Day“, а комерцијални успјех албума уздигао га је од култног статуса до међународне звијезде.

Као и код многих великих пјесама увијек је постојала велика митологија у погледу значења њихових текстова.

Причало се да је “Perfect Day” о хероину, а та прича је остала деценијама након што је пјесма објављена, посебно након њене употребе у филму “Трејнспотинг” током монтаже култне сцене у којој Марк Рентон доживљава хероински овердоуз, што је сам Рид негирао. “Perfect Day” је објављена као сингл  заједно с нумером “Walk on the Wild Side”, која је учврстила Ридово мјесто у музичкој историји и остала заштитни знак његове каријере. Ниједна пјесма прије није дотакла теме попут мушке проституције, секса, дроге и трансродне заједнице на живописан начин као што је то учинила Ридова ода улицама Њујорка. Била је то савршена колекција прича о мрачним странама живота и ноћним створењима града од звијезда Ворхолове “Фабрике” до уличних дилера и проститутки.

- Увијек сам писао о људима које сам познавао. Сваку пјесму коју сам написао у животу покушао сам да напишем емотивно. Све пјесме су усмјерене на покушај изазивања емоција и увијек су о сукобу - рекао је Рид.

У почетку “Transformer” је добио различите критике, али његов култ растао је из године у годину, да би данас био рангиран на 109. мјесту на листи 500 најбољих албума свих времена часописа “Ролингстоун”.

Омот

Омот албума настао је од фотографије чувеног Мика Рока која је случајно постала преекспонирана док ју је штампао у мрачној комори. Рок је примијетио грешку, али му се допао случајни ефекат довољно да пошаље слику за омот албума. Карл Стокер, који је снимио и прва три омота албума “Роки мјузик” снимио је фотографију жене и мушкарца на задњој корици. Жена је лондонски супермодел из шездесетих Гала Мичел, док мушкарца тумачи Ерни Тормален, пријатељ самог Рида.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана