Slavni album Lua Rida “Transformer” slavi 50 godina: Savršena kolekcija uličnih priča

Branislav Predojević
Slavni album Lua Rida “Transformer” slavi 50 godina: Savršena kolekcija uličnih priča

BANjALUKA - Legendarni album Lua Rida “Transformer” snimljen u saradnji s Dejvidom Bouvijem i Mikom Ronsonom, objavljen je na današnji dan prije pedeset godina.

Jedan od najznačajnijih albuma sedamdesetih, ne samo da je spasio karijeru svog autora, već je postao jedna od najuticajnijih ploča u istoriji rok muzike, čiji se tragovi protežu kroz sve rukavce moderne kulture, od muzike preko filma i stripa do književnosti. U ljeto 1972. godine Rid je nakon razlaza benda “Velvet andergraund”, objavio debitantski solo albumom nazvan njegovim imenom, koji je doživio neuspjeh i kod kritike i kod publike, dok se Rid borio s ličnim demonima poput alkohola i narkotika. Uprkos nedostatku komercijalnog uspjeha, Rid je uspio da privuče pažnju jednog važnog obožavaoca, Dejvida Bouvija, koji je otvoreno citirao “Velvet andergraund” kao jednu od ključnih inspiracija za njegov rad. 

Bouvi i njegov gitarista Mik Ronson upoznali su Rida i ponudili mu produkciju njegove sljedeće ploče uz sređivanje diskografskog ugovora sa etiketom “RCA”. Rid je pristao i zajedničkim snagama stvoren je “Transformer”, album koji je bio jasna granica između njegovog boravka u bendu i njegove velike solo karijere. Rid se uz pomoć Bouvija odmakao od avangardnih sklonosti svog bivšeg benda i prihvatio komercijalniji produkcijski rad i aranžmane pjesama koje su orkestrirali Bouvi i Ronson, vrativši Rida na top liste.

Sam album imao je 11 pjesama, a neke od njih su njegova najpoznatija djela, uključujući “Satelite of Love”, “Walk on the Wild Side“ i  “Perfect Day“, a komercijalni uspjeh albuma uzdigao ga je od kultnog statusa do međunarodne zvijezde.

Kao i kod mnogih velikih pjesama uvijek je postojala velika mitologija u pogledu značenja njihovih tekstova.

Pričalo se da je “Perfect Day” o heroinu, a ta priča je ostala decenijama nakon što je pjesma objavljena, posebno nakon njene upotrebe u filmu “Trejnspoting” tokom montaže kultne scene u kojoj Mark Renton doživljava heroinski overdouz, što je sam Rid negirao. “Perfect Day” je objavljena kao singl  zajedno s numerom “Walk on the Wild Side”, koja je učvrstila Ridovo mjesto u muzičkoj istoriji i ostala zaštitni znak njegove karijere. Nijedna pjesma prije nije dotakla teme poput muške prostitucije, seksa, droge i transrodne zajednice na živopisan način kao što je to učinila Ridova oda ulicama Njujorka. Bila je to savršena kolekcija priča o mračnim stranama života i noćnim stvorenjima grada od zvijezda Vorholove “Fabrike” do uličnih dilera i prostitutki.

- Uvijek sam pisao o ljudima koje sam poznavao. Svaku pjesmu koju sam napisao u životu pokušao sam da napišem emotivno. Sve pjesme su usmjerene na pokušaj izazivanja emocija i uvijek su o sukobu - rekao je Rid.

U početku “Transformer” je dobio različite kritike, ali njegov kult rastao je iz godine u godinu, da bi danas bio rangiran na 109. mjestu na listi 500 najboljih albuma svih vremena časopisa “Rolingstoun”.

Omot

Omot albuma nastao je od fotografije čuvenog Mika Roka koja je slučajno postala preeksponirana dok ju je štampao u mračnoj komori. Rok je primijetio grešku, ali mu se dopao slučajni efekat dovoljno da pošalje sliku za omot albuma. Karl Stoker, koji je snimio i prva tri omota albuma “Roki mjuzik” snimio je fotografiju žene i muškarca na zadnjoj korici. Žena je londonski supermodel iz šezdesetih Gala Mičel, dok muškarca tumači Erni Tormalen, prijatelj samog Rida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana