Скорсезе поново у центру пажње: Овог пута због филма "The Irishman"

Agencije
Скорсезе поново у центру пажње: Овог пута због филма "The Irishman"

Стриминг сервис Нетфликс и водећи биоскопски ланци у Сједињеним Државама могли су заједно да зараде много новца, само да су се договорили око приказивања новог филма Мартина Скорсезеа "The Irishman" (Ирац), пише Њујорк Тајмс.

Скорсезе је недавно покренуо оштру дебату у Холивуду у вези са тим да ли су филмови о Марвеловим суперхеројима кинематографија или не, али се сада због свог новог филма "The irishman" нашао у средишту сукоба који већ годинама тиња између стриминг сервиса Нетфликс и традиционалних биоскопских дистрибутера.

Након што је годинама таворио по фиокама Холивуда, амбициозни пројекат Мартина Скорсезеа - екранизација књиге Чарлса Брента "I heard you paint houses", базираној на исповјести Френка Ширана "Ирца" да је 1975. убио познатог синдикалног лидера Џимија Хофу - коначно је реализован захваљујући компанији Нетфликс и "финансијској ињекцији" од готово 160 милиона долара.

Тиме је "The irishman" постао најскупљи Скорсезеов филм, а судећи по првим критикама, један од најбољих у каријери.

Али, да би био у конкуренцији за филмске награде попут "Оскара", нису довољни само хвалоспјеви критичара, већ је неопходно да се "Ирац" прикаже и (бар) у америчким биоскопима.

Привилегију да ремек-дјело Мартина Скорсезеа виде на великом платну имаће искључиво они који се у само 26 дана новембра нађу у близини ограниченог броја мањих и независних биоскопа у САД, у којима ће се "Ирац" приказивати.

Након тога, сви ће моћи да га погледају из своје фотеље. Наравно, уколико се претплате на Нетфликс (или у те сврхе лукаво искористе бесплатни пробни период од мјесец дана).

"Њујорк Тајмс" подсјећа да водећи биоскопски ланци у САД уобичајено инсистирају на праву да филмове приказују бар 72 дана, али да су у случају "The irishman" били спремни да тај период скрате на само два мјесеца.

"Нетфликс" ипак није хтио да своје чедо препусти биоскопџијама на више од 45 дана, и ту су преговори пропали, наводи "Њујорк Тајмс".

Џон Фитијан, предсједник Националне асоцијације власника биоскопа, разочаран је што није дошло до договора са "Нетфликсом".

"Ријеч је о водећем редитељу, филмофилу, аутору бројних важних наслова у нашој индустрији, а 'The irishman' ће се приказивати тек у десет одсто дворана, у односу на број биоскопа у којима би се приказивао да је дошло до договора са Нетликсом", истакао је он.

Примјера ради, актуелни филмски хитови "Џокер" и "Породица Адамс" приказују се у чак 4.000 биоскопа, само у САД, док је Скорсезеов Оскаром награђен филм "Двострука игра" из 2006, зарадио 300 милиона долара на биоскопским благајнама широм свијета.

Ми не вјерујемо у биоскопске благајне, поручио је у једном интервјуу руководилац Нетфликсовог одјељења за оригиналне филмове, Скот Стабер.

"Ми вјерујемо да потрошач треба да добије могућност да погледа филм онако како он или она желе", објаснио је он.

"The irishman" ће на Нетфликсу бити доступан од 27. новембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана