Skorseze ponovo u centru pažnje: Ovog puta zbog filma "The Irishman"

Agencije
Skorseze ponovo u centru pažnje: Ovog puta zbog filma "The Irishman"

Striming servis Netfliks i vodeći bioskopski lanci u Sjedinjenim Državama mogli su zajedno da zarade mnogo novca, samo da su se dogovorili oko prikazivanja novog filma Martina Skorsezea "The Irishman" (Irac), piše Njujork Tajms.

Skorseze je nedavno pokrenuo oštru debatu u Holivudu u vezi sa tim da li su filmovi o Marvelovim superherojima kinematografija ili ne, ali se sada zbog svog novog filma "The irishman" našao u središtu sukoba koji već godinama tinja između striming servisa Netfliks i tradicionalnih bioskopskih distributera.

Nakon što je godinama tavorio po fiokama Holivuda, ambiciozni projekat Martina Skorsezea - ekranizacija knjige Čarlsa Brenta "I heard you paint houses", baziranoj na ispovjesti Frenka Širana "Irca" da je 1975. ubio poznatog sindikalnog lidera Džimija Hofu - konačno je realizovan zahvaljujući kompaniji Netfliks i "finansijskoj injekciji" od gotovo 160 miliona dolara.

Time je "The irishman" postao najskuplji Skorsezeov film, a sudeći po prvim kritikama, jedan od najboljih u karijeri.

Ali, da bi bio u konkurenciji za filmske nagrade poput "Oskara", nisu dovoljni samo hvalospjevi kritičara, već je neophodno da se "Irac" prikaže i (bar) u američkim bioskopima.

Privilegiju da remek-djelo Martina Skorsezea vide na velikom platnu imaće isključivo oni koji se u samo 26 dana novembra nađu u blizini ograničenog broja manjih i nezavisnih bioskopa u SAD, u kojima će se "Irac" prikazivati.

Nakon toga, svi će moći da ga pogledaju iz svoje fotelje. Naravno, ukoliko se pretplate na Netfliks (ili u te svrhe lukavo iskoriste besplatni probni period od mjesec dana).

"Njujork Tajms" podsjeća da vodeći bioskopski lanci u SAD uobičajeno insistiraju na pravu da filmove prikazuju bar 72 dana, ali da su u slučaju "The irishman" bili spremni da taj period skrate na samo dva mjeseca.

"Netfliks" ipak nije htio da svoje čedo prepusti bioskopdžijama na više od 45 dana, i tu su pregovori propali, navodi "Njujork Tajms".

Džon Fitijan, predsjednik Nacionalne asocijacije vlasnika bioskopa, razočaran je što nije došlo do dogovora sa "Netfliksom".

"Riječ je o vodećem reditelju, filmofilu, autoru brojnih važnih naslova u našoj industriji, a 'The irishman' će se prikazivati tek u deset odsto dvorana, u odnosu na broj bioskopa u kojima bi se prikazivao da je došlo do dogovora sa Netliksom", istakao je on.

Primjera radi, aktuelni filmski hitovi "Džoker" i "Porodica Adams" prikazuju se u čak 4.000 bioskopa, samo u SAD, dok je Skorsezeov Oskarom nagrađen film "Dvostruka igra" iz 2006, zaradio 300 miliona dolara na bioskopskim blagajnama širom svijeta.

Mi ne vjerujemo u bioskopske blagajne, poručio je u jednom intervjuu rukovodilac Netfliksovog odjeljenja za originalne filmove, Skot Staber.

"Mi vjerujemo da potrošač treba da dobije mogućnost da pogleda film onako kako on ili ona žele", objasnio je on.

"The irishman" će na Netfliksu biti dostupan od 27. novembra.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana