Сjећање на репера не блиједи: Четврта годишњица смрти Далибора Андонова Груа VIDEO

Г.С.
Сjећање на репера не блиједи: Четврта годишњица смрти Далибора Андонова Груа VIDEO

Далибор Андонов Гру трагично је изгубио живот прије четири године, на данашњи дан, 9. септембра у 46. години.

Познати српски репер је погинуо 9. септембра 2019. године на Дунаву, током вожње кајта, између Великог ратног острва и Црвенке, када је због кошаве и јаких удараца у воду задобио два прелома кичме, након чега се удавио.

Иза себе је оставио супругу Даницу и два сина.

Гру је сахрањен 12. септембра на гробљу "Орловача".

Сјећање на овог репера не блиједи, а у то име је ове године 8. марта на његов 50. рођендан одржана премијера филма "Гру ту је". Бројни музичари и глумци појавили су се у Дому омладине Београда, гдје је у документарцу могао да се осјети "ролеркостер и омаж човјеку који је обиљежио једну еру и почетак рађања нове супкултуре на просторима бивше Југославије".

Када је ријеч о српском хип-хопу, све је почело од Далибора Андонова Груа и уз његове риме одрасли су бројни српски репери.

Гру је рођен 8. марта 1973. године у Димитровграду, гдје је завршио основну школу, након чега се његова породица преселила у Панчево док је био тинејџер. Први албум издао је 1995. године под насловом Да ли имаш право.

Србија је тада први пут чула једну од његових најпознатијих пјесама Право у рај - причу о момку који је упуцан, урађену по узору на N.W.А. које је много волио.

Ту пјесму данас сви знају, али можда нису свјесни да је Србија тада први пут добила прилику да види реп.

Гру је међу првима избацио комерцијални спот.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана