Sjećanje na repera ne blijedi: Četvrta godišnjica smrti Dalibora Andonova Grua VIDEO

G.S.
Sjećanje na repera ne blijedi: Četvrta godišnjica smrti Dalibora Andonova Grua VIDEO

Dalibor Andonov Gru tragično je izgubio život prije četiri godine, na današnji dan, 9. septembra u 46. godini.

Poznati srpski reper je poginuo 9. septembra 2019. godine na Dunavu, tokom vožnje kajta, između Velikog ratnog ostrva i Crvenke, kada je zbog košave i jakih udaraca u vodu zadobio dva preloma kičme, nakon čega se udavio.

Iza sebe je ostavio suprugu Danicu i dva sina.

Gru je sahranjen 12. septembra na groblju "Orlovača".

Sjećanje na ovog repera ne blijedi, a u to ime je ove godine 8. marta na njegov 50. rođendan održana premijera filma "Gru tu je". Brojni muzičari i glumci pojavili su se u Domu omladine Beograda, gdje je u dokumentarcu mogao da se osjeti "rolerkoster i omaž čovjeku koji je obilježio jednu eru i početak rađanja nove supkulture na prostorima bivše Jugoslavije".

Kada je riječ o srpskom hip-hopu, sve je počelo od Dalibora Andonova Grua i uz njegove rime odrasli su brojni srpski reperi.

Gru je rođen 8. marta 1973. godine u Dimitrovgradu, gdje je završio osnovnu školu, nakon čega se njegova porodica preselila u Pančevo dok je bio tinejdžer. Prvi album izdao je 1995. godine pod naslovom Da li imaš pravo.

Srbija je tada prvi put čula jednu od njegovih najpoznatijih pjesama Pravo u raj - priču o momku koji je upucan, urađenu po uzoru na N.W.A. koje je mnogo volio.

Tu pjesmu danas svi znaju, ali možda nisu svjesni da je Srbija tada prvi put dobila priliku da vidi rep.

Gru je među prvima izbacio komercijalni spot.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana