Сјећање на глумицу Грету Гарбо: Тајанствена странкиња у Холивуду

Г.С.
Сјећање на глумицу Грету Гарбо: Тајанствена странкиња у Холивуду

Холивудска звијезда очаравајуће љепоте и глумачког талента, некомуникативна, тајанствена Грета Гарбо, коју су звали шведска сфинга и мистериозна странкиња, рођена је прије 115 година.

Често је била предмет оговарања, чији је повод био њен неразјашњен љубавни живот.

Није вољела гламур и површни Холивуд.  Била је дубокоумна и осјећајна, али и опсједнута умјетношћу. Није дозвољавала свакоме да уђе у њен тајанствени свијет.

- Не желим да будем глупа заводница. Не видим смисао у лијепом облачењу и завођењу мушкараца, не радећи при томе ништа осим тога - казивала је ова Европљанка која је покорила Холивуд.

Одрастала је у предграђу Стокхолма, растући у биједи, тиха и повучена, маштала је да постане велика глумица те се као дјевојчица опробавала у школским представама. Након очеве смрти била је присиљена да напусти школовање и да се запосли као помоћница у берберници. Касније је нашла бољи посао у продавници на одјељењу шешира. Да се у животу ништа не дешава случајно доказ је и њена судбина, јер док је радила на продаји шешира послодавац је препознао њену љепоту и креативност и унаприједио је у манекенку. Тако је добила улогу  у реклами за женску одјећу, да би се након тога опробала као статиста у филму “Луталица Питер”, након чега је уписала глуму на Краљевској школи драмских умјетности у Стокхолму.

Тај тренутак је касније описала овим ријечима “Сјећам се, аудиција је била једног лијепог августовског дана. Имала сам 17 година и била сам толико уплашена, да су ми се тресла кољена. Док сам стајала пред комисијом, нисам видјела ништа, само неко црнило и шапутања. Након неколико дана, зазвонио ми је телефон и сазнала сам да сам примљена. Чак ни сада не могу да дишем кад се сјетим колико сам у том тренутку била срећна.”

Прву улогу добила је 1925. у филму “Улица без радости”, након чега су сви били очарани њоме.

Убрзо је добила улогу лучке проститутке у филму “Ана Кристи” за коју је добила “Оскара” за најбољу главну глумицу. Након тога услиједио је још један “Оскар” за улогу у филму “Романса”, након чега је њен углед порастао, па су и  “Мата Хари” и “Гранд хотел” постали блокбастери, а Грета Гарбо је била на врхунцу популарности. Улогом у филму “Дама са камелијама” била је номинована за трећег “Оскара”, а улога француске куртизане постала је њен заштитни знак.

Посљедњи филм који је снимила, а који су критичари сматрали промашајем,  била је комедија “Жена са два лица”, а она га је назвала својим гробом и одлучила да се повуче.

Амерички филмски институт уврстио ју је међу пет најбољих глумица 20. вијека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана