Sjećanje na glumicu Gretu Garbo: Tajanstvena strankinja u Holivudu

G.S.
Sjećanje na glumicu Gretu Garbo: Tajanstvena strankinja u Holivudu

Holivudska zvijezda očaravajuće ljepote i glumačkog talenta, nekomunikativna, tajanstvena Greta Garbo, koju su zvali švedska sfinga i misteriozna strankinja, rođena je prije 115 godina.

Često je bila predmet ogovaranja, čiji je povod bio njen nerazjašnjen ljubavni život.

Nije voljela glamur i površni Holivud.  Bila je dubokoumna i osjećajna, ali i opsjednuta umjetnošću. Nije dozvoljavala svakome da uđe u njen tajanstveni svijet.

- Ne želim da budem glupa zavodnica. Ne vidim smisao u lijepom oblačenju i zavođenju muškaraca, ne radeći pri tome ništa osim toga - kazivala je ova Evropljanka koja je pokorila Holivud.

Odrastala je u predgrađu Stokholma, rastući u bijedi, tiha i povučena, maštala je da postane velika glumica te se kao djevojčica oprobavala u školskim predstavama. Nakon očeve smrti bila je prisiljena da napusti školovanje i da se zaposli kao pomoćnica u berbernici. Kasnije je našla bolji posao u prodavnici na odjeljenju šešira. Da se u životu ništa ne dešava slučajno dokaz je i njena sudbina, jer dok je radila na prodaji šešira poslodavac je prepoznao njenu ljepotu i kreativnost i unaprijedio je u manekenku. Tako je dobila ulogu  u reklami za žensku odjeću, da bi se nakon toga oprobala kao statista u filmu “Lutalica Piter”, nakon čega je upisala glumu na Kraljevskoj školi dramskih umjetnosti u Stokholmu.

Taj trenutak je kasnije opisala ovim riječima “Sjećam se, audicija je bila jednog lijepog avgustovskog dana. Imala sam 17 godina i bila sam toliko uplašena, da su mi se tresla koljena. Dok sam stajala pred komisijom, nisam vidjela ništa, samo neko crnilo i šaputanja. Nakon nekoliko dana, zazvonio mi je telefon i saznala sam da sam primljena. Čak ni sada ne mogu da dišem kad se sjetim koliko sam u tom trenutku bila srećna.”

Prvu ulogu dobila je 1925. u filmu “Ulica bez radosti”, nakon čega su svi bili očarani njome.

Ubrzo je dobila ulogu lučke prostitutke u filmu “Ana Kristi” za koju je dobila “Oskara” za najbolju glavnu glumicu. Nakon toga uslijedio je još jedan “Oskar” za ulogu u filmu “Romansa”, nakon čega je njen ugled porastao, pa su i  “Mata Hari” i “Grand hotel” postali blokbasteri, a Greta Garbo je bila na vrhuncu popularnosti. Ulogom u filmu “Dama sa kamelijama” bila je nominovana za trećeg “Oskara”, a uloga francuske kurtizane postala je njen zaštitni znak.

Posljednji film koji je snimila, a koji su kritičari smatrali promašajem,  bila je komedija “Žena sa dva lica”, a ona ga je nazvala svojim grobom i odlučila da se povuče.

Američki filmski institut uvrstio ju je među pet najboljih glumica 20. vijeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana