Шест деценија жестоког рока

Срна
Шест деценија жестоког рока

Њујорк - Једна од највећих рок група свих времена “Ролинг стонси” одржала је први концерт 12. јула 1962. године и кренула у славу. На првом концерту у лондонском клубу “Маркви” наступила су шесторица рокера - Мик Џегер, Кит Ричардс, Брајан Џонс, Јан Стјуарт, Дик Тејлор и Тони Чепман.

Један од “хроничара” групе Кит Ричардс биљежи у својим мемоарима да су сјај и гламур групе појачавали алкохол и наркотици, који ће пратити “Стонсе” кроз цијелу каријеру до данас.

Име групи дао је Брајан Џонс. Када је телефоном разговарао са власником локала у коме требају да наступе он га је питао како се зове њихов новонастали састав.

Џонс је угледао плочу блуз пјевача Мудија Вотерса на којој је била пјесма “Ролинж Стоун” па је тако и сам назвао нову групу.

Касније ће чланови додати и слово “г” па ће постати “Ролинг стонси”.

Џонс је био и први лидер групе, али је умро млад са само 27 година. То је био усуд цијелог низа великих америчких музичара тог и каснијег доба попут Џенис Џоплин, Џима Морисона, Курта Кобејна..

Кит Ричардс у биографској књизи “Лајф” пише о огромним количинама дроге, о алкохолу, о необузданом понашању, о испадима када су чланови групе испадали изван контроле - разбијали су по хотелима, учествовали у тучњавама, дрогирали се..

“Стонси” су и даље активни, а њихови концерти су атракција. Преживјели су све, као и њихова музика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана