Šest decenija žestokog roka

Srna
Šest decenija žestokog roka

Njujork - Jedna od najvećih rok grupa svih vremena “Roling stonsi” održala je prvi koncert 12. jula 1962. godine i krenula u slavu. Na prvom koncertu u londonskom klubu “Markvi” nastupila su šestorica rokera - Mik Džeger, Kit Ričards, Brajan Džons, Jan Stjuart, Dik Tejlor i Toni Čepman.

Jedan od “hroničara” grupe Kit Ričards bilježi u svojim memoarima da su sjaj i glamur grupe pojačavali alkohol i narkotici, koji će pratiti “Stonse” kroz cijelu karijeru do danas.

Ime grupi dao je Brajan Džons. Kada je telefonom razgovarao sa vlasnikom lokala u kome trebaju da nastupe on ga je pitao kako se zove njihov novonastali sastav.

Džons je ugledao ploču bluz pjevača Mudija Votersa na kojoj je bila pjesma “Rolinž Stoun” pa je tako i sam nazvao novu grupu.

Kasnije će članovi dodati i slovo “g” pa će postati “Roling stonsi”.

Džons je bio i prvi lider grupe, ali je umro mlad sa samo 27 godina. To je bio usud cijelog niza velikih američkih muzičara tog i kasnijeg doba poput Dženis Džoplin, Džima Morisona, Kurta Kobejna..

Kit Ričards u biografskoj knjizi “Lajf” piše o ogromnim količinama droge, o alkoholu, o neobuzdanom ponašanju, o ispadima kada su članovi grupe ispadali izvan kontrole - razbijali su po hotelima, učestvovali u tučnjavama, drogirali se..

“Stonsi” su i dalje aktivni, a njihovi koncerti su atrakcija. Preživjeli su sve, kao i njihova muzika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana