“Сенке над Балканом” помјериле многе границе

Agencije
“Сенке над Балканом” помјериле многе границе

Послије двије године, “Сенке” су се поново надвиле над Балканом - критичари хвале нову сезону, која је по мишљењу већине помјерила многе границе телевизије, гледаоци се, по обичају, расправљају, те први пут имају прилику да “бинџују” домаћу серију.

Ријетко која домаћа серија је у Србији изазвала толико пажње као “Сенке над Балканом”.

Аутор портала који се бави филмовима и серијама “Деда Милорад” Милорад Миловановић навео је да је ова серија једна од најбољих, ако не и најбоља серија у историји домаће телевизије.

- Има одличне продукцијске вриједности и може да парира серијама преко баре, што је реткост за наше стандарде, а чак је друга сезона у том смислу напредак у односу на прву. “Сенке” су притом једна од ретких домаћих серија која се служи наджанровским поигравањем, јер имате четири жанра у једном формату - трилер, психолошки хорор, драму и политички трилер - навео је Миловановић.

Како наводи, импресиван је и сценарио који је “сјајно маневрисао четири наратива”.

- Реч је о четири приче које наизглед немају везе једна са другом, али се преплићу и осликавају наше друштво некад и сад. Наше серије су постале лење и склоне линеарном кретању радње, овде то није случај и ако то није довољно да јој залепимо златну звездицу, онда не знам шта јесте - додао је Миловановић.

Филмски критичар Ђорђе Бајић је сагласан - истиче да су “Сенке” на више начина помјериле границу.

- На пример, начин писања сценарија је потпуно другачији - иза “Сенки” стоји сценаристички тим, што се у Србији раније ретко дешавало, иако је пракса у свету - истиче Бајић.

Поред аутора серије Драгана Бјелогрлића, на сценарију су радили Даница Пејовић и писци Дејан Стојиљковић и Владимир Кецмановић.

Бајић додаје да прича садржи све елементе који привлаче људе - интригу, секс, убиства, политику и историјске елементе - а да је “комбинација свега тога створила нешто привлачно”.

Серија “Сенке над Балканом” приказиваће се на каналу Нова С, а читава сезона (десет епизода) доступна је на платформи ЕОН.+++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана