“Senke nad Balkanom” pomjerile mnoge granice

Agencije
“Senke nad Balkanom” pomjerile mnoge granice

Poslije dvije godine, “Senke” su se ponovo nadvile nad Balkanom - kritičari hvale novu sezonu, koja je po mišljenju većine pomjerila mnoge granice televizije, gledaoci se, po običaju, raspravljaju, te prvi put imaju priliku da “bindžuju” domaću seriju.

Rijetko koja domaća serija je u Srbiji izazvala toliko pažnje kao “Senke nad Balkanom”.

Autor portala koji se bavi filmovima i serijama “Deda Milorad” Milorad Milovanović naveo je da je ova serija jedna od najboljih, ako ne i najbolja serija u istoriji domaće televizije.

- Ima odlične produkcijske vrijednosti i može da parira serijama preko bare, što je retkost za naše standarde, a čak je druga sezona u tom smislu napredak u odnosu na prvu. “Senke” su pritom jedna od retkih domaćih serija koja se služi nadžanrovskim poigravanjem, jer imate četiri žanra u jednom formatu - triler, psihološki horor, dramu i politički triler - naveo je Milovanović.

Kako navodi, impresivan je i scenario koji je “sjajno manevrisao četiri narativa”.

- Reč je o četiri priče koje naizgled nemaju veze jedna sa drugom, ali se prepliću i oslikavaju naše društvo nekad i sad. Naše serije su postale lenje i sklone linearnom kretanju radnje, ovde to nije slučaj i ako to nije dovoljno da joj zalepimo zlatnu zvezdicu, onda ne znam šta jeste - dodao je Milovanović.

Filmski kritičar Đorđe Bajić je saglasan - ističe da su “Senke” na više načina pomjerile granicu.

- Na primer, način pisanja scenarija je potpuno drugačiji - iza “Senki” stoji scenaristički tim, što se u Srbiji ranije retko dešavalo, iako je praksa u svetu - ističe Bajić.

Pored autora serije Dragana Bjelogrlića, na scenariju su radili Danica Pejović i pisci Dejan Stojiljković i Vladimir Kecmanović.

Bajić dodaje da priča sadrži sve elemente koji privlače ljude - intrigu, seks, ubistva, politiku i istorijske elemente - a da je “kombinacija svega toga stvorila nešto privlačno”.

Serija “Senke nad Balkanom” prikazivaće se na kanalu Nova S, a čitava sezona (deset epizoda) dostupna je na platformi EON.+++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana