Састав “U2” обиљежава 30 година албума “Achtung Baby”: Техно-рок поздрав из уједињеног Берлина

Бранислав Предојевић
Састав “U2” обиљежава 30 година албума “Achtung Baby”: Техно-рок поздрав из уједињеног Берлина

ДАБЛИН - Легендарни ирски састав “U2” објавиће специјално издање свог култног албума “Achtung Baby” поводом 30. годишњице изласка оригиналног остварења са специјалним винилним пакетом и огромним дигиталним бокс-сетом.

Седми албум у каријери чувеног састава првобитно је објављен 18. новембра 1991. године, а издање за 30. годишњицу излази данас. Такође, бенд ће 3. децембра објавити дигитални бокс-сет од 50 нумера које ће укључивати ремиксе и Б-стране, са чак 22 пјесме које никада раније нису биле доступне у дигиталном облику.

Овај албум и данас важи за једно од контроверзнијих издања у каријери групе, један дио публике га види као врхунац бенда, док га други третира као почетак њиховог пада и дефинитивни улазак у воде АОР звука. Тражећи инспирацију у поновном уједињењу Њемачке, што је на неки начин био логичан наставак друштвеног и политичког ангажмана њиховог фронтмена Бона Вокса, “U2” је почео да снима у берлинском студију “Ханса” у октобру 1990. Сесије су биле пуне сукоба, јер су се чланови бенда свађали око свог музичког правца и квалитета свог материјала. Након што су напетост и спор напредак умало довели до распада групе, направили су искорак импровизованим писањем легендарне пjесме “One”, једне од кључних нумера у историји групе.

Славни продуцент и музичар Брајан Ино покушао је да објасни атмосферу и инспирацију која је пратила снимање албума.

- Главне ријечи на овој плочи биле су смеће, одбацивање, мрачно, секси и индустријско као добро и љубазно, слатко, праведно, рокистичко, линеарно као лоше. Берлин је постао концептуална кулиса за плочу. Берлин тридесетих, декадентан, сексуалан и мрачан, који резонује против Берлина деведесетих, поново рођеног, хаотичног и оптимистичног - рекао је Ино.

Морал и продуктивност су се побољшали током наредних снимања у Даблину, гдје је албум завршен 1991. године, а гитариста Еџ покушао је да објасни мотиве звучног заокрета у тој фази.

- Нашли смо се у тачки у којој је продукција постала толико углађена да јој нисмо вјеровали. Почели смо да губимо повјерење у конвенционални звук рокенрола, снажан звук гитаре, набијени звук бубњева осамдесетих или оних великих, лијепих нетакнутих вокала са свим овим бујним амбијентом и ревербом. Тако смо се нашли у потрази за другим звуцима, који су имали више живота и више свјежине - рекао је Еџ.

Да би збунио јавност, састав је изабрао шаљив наслов плоче и шарени омот са више слика који крије пажљив концепт времена. Ипак, албум својим изласком изазива прави шок код публике, доминација електронике и техно ритмова донијела је један потпуно нови “U2”, фронтмен Боно изградио је свој алтер его под именом Флџ, који је изгледао као мјешавина Елвиса и Луцифера, утицај надолазеће сајбер културе и технолошког отуђења доминира темама пјесама које, иако обавијене електронским ритмовима, и даље имају њихову препознатљиву страст и енергију. Албум доноси неколико великих хитова: “The Fly, “Mysterious Ways”, “One”, “Even Better Than The Real Thing” тако да је, и поред бројних контроверзи које су пратиле његов излазак, “Achtung Baby” постао један од најуспјешнијих албума групе. Добио је позитивне критике и дебитовао на првом мјесту на америчкој “Билборд” листи 200 најбољих албума, док је био на врху топ-листа у многим другим земљама. Албум је продат у 18 милиона примјерака широм свијета и освојио је награду “Греми” 1993. за најбољу рок изведбу дуа или групе са вокалом. Бенд је након њега одржао данас култну турнеју “Zoo TV”, током које су концерти претварани у стадионски техно циркус, са наручивањем 10.000 пица за фанове, телефонирањем Бијелој кући, џиновским видео-бимовима, употребом ласера и сличним ефектима.

Нажалост, музика је била у другом плану пред концептуалним театром на позорници, а група је, и поред неколико великих пјесама у посљедње три деценије, више пажње привлачила турнејама него студијским радовима.

Омот

Бенд се поводом годишњице поново удружио са француским умјетником из Берлина Тијеријем Ноаром за специјалну једнократну инсталацију у легендарном студију “Ханса” у Кројцбергу, која ће трајати од 19. до 26. новембра. Прије тридесет година “U2” наручио је од Ноара да наслика серију “трабант” аутомобила, који се налазе на омоту албума “Achtung Baby”. Инсталација ће представљати новоосликани “трабант” за 2021. годину, као и ексклузивни мурал осликан на дијелу Берлинског зида.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана