Sastav “U2” obilježava 30 godina albuma “Achtung Baby”: Tehno-rok pozdrav iz ujedinjenog Berlina

Branislav Predojević
Sastav “U2” obilježava 30 godina albuma “Achtung Baby”: Tehno-rok pozdrav iz ujedinjenog Berlina

DABLIN - Legendarni irski sastav “U2” objaviće specijalno izdanje svog kultnog albuma “Achtung Baby” povodom 30. godišnjice izlaska originalnog ostvarenja sa specijalnim vinilnim paketom i ogromnim digitalnim boks-setom.

Sedmi album u karijeri čuvenog sastava prvobitno je objavljen 18. novembra 1991. godine, a izdanje za 30. godišnjicu izlazi danas. Takođe, bend će 3. decembra objaviti digitalni boks-set od 50 numera koje će uključivati remikse i B-strane, sa čak 22 pjesme koje nikada ranije nisu bile dostupne u digitalnom obliku.

Ovaj album i danas važi za jedno od kontroverznijih izdanja u karijeri grupe, jedan dio publike ga vidi kao vrhunac benda, dok ga drugi tretira kao početak njihovog pada i definitivni ulazak u vode AOR zvuka. Tražeći inspiraciju u ponovnom ujedinjenju Njemačke, što je na neki način bio logičan nastavak društvenog i političkog angažmana njihovog frontmena Bona Voksa, “U2” je počeo da snima u berlinskom studiju “Hansa” u oktobru 1990. Sesije su bile pune sukoba, jer su se članovi benda svađali oko svog muzičkog pravca i kvaliteta svog materijala. Nakon što su napetost i spor napredak umalo doveli do raspada grupe, napravili su iskorak improvizovanim pisanjem legendarne pjesme “One”, jedne od ključnih numera u istoriji grupe.

Slavni producent i muzičar Brajan Ino pokušao je da objasni atmosferu i inspiraciju koja je pratila snimanje albuma.

- Glavne riječi na ovoj ploči bile su smeće, odbacivanje, mračno, seksi i industrijsko kao dobro i ljubazno, slatko, pravedno, rokističko, linearno kao loše. Berlin je postao konceptualna kulisa za ploču. Berlin tridesetih, dekadentan, seksualan i mračan, koji rezonuje protiv Berlina devedesetih, ponovo rođenog, haotičnog i optimističnog - rekao je Ino.

Moral i produktivnost su se poboljšali tokom narednih snimanja u Dablinu, gdje je album završen 1991. godine, a gitarista Edž pokušao je da objasni motive zvučnog zaokreta u toj fazi.

- Našli smo se u tački u kojoj je produkcija postala toliko uglađena da joj nismo vjerovali. Počeli smo da gubimo povjerenje u konvencionalni zvuk rokenrola, snažan zvuk gitare, nabijeni zvuk bubnjeva osamdesetih ili onih velikih, lijepih netaknutih vokala sa svim ovim bujnim ambijentom i reverbom. Tako smo se našli u potrazi za drugim zvucima, koji su imali više života i više svježine - rekao je Edž.

Da bi zbunio javnost, sastav je izabrao šaljiv naslov ploče i šareni omot sa više slika koji krije pažljiv koncept vremena. Ipak, album svojim izlaskom izaziva pravi šok kod publike, dominacija elektronike i tehno ritmova donijela je jedan potpuno novi “U2”, frontmen Bono izgradio je svoj alter ego pod imenom Fldž, koji je izgledao kao mješavina Elvisa i Lucifera, uticaj nadolazeće sajber kulture i tehnološkog otuđenja dominira temama pjesama koje, iako obavijene elektronskim ritmovima, i dalje imaju njihovu prepoznatljivu strast i energiju. Album donosi nekoliko velikih hitova: “The Fly, “Mysterious Ways”, “One”, “Even Better Than The Real Thing” tako da je, i pored brojnih kontroverzi koje su pratile njegov izlazak, “Achtung Baby” postao jedan od najuspješnijih albuma grupe. Dobio je pozitivne kritike i debitovao na prvom mjestu na američkoj “Bilbord” listi 200 najboljih albuma, dok je bio na vrhu top-lista u mnogim drugim zemljama. Album je prodat u 18 miliona primjeraka širom svijeta i osvojio je nagradu “Gremi” 1993. za najbolju rok izvedbu dua ili grupe sa vokalom. Bend je nakon njega održao danas kultnu turneju “Zoo TV”, tokom koje su koncerti pretvarani u stadionski tehno cirkus, sa naručivanjem 10.000 pica za fanove, telefoniranjem Bijeloj kući, džinovskim video-bimovima, upotrebom lasera i sličnim efektima.

Nažalost, muzika je bila u drugom planu pred konceptualnim teatrom na pozornici, a grupa je, i pored nekoliko velikih pjesama u posljednje tri decenije, više pažnje privlačila turnejama nego studijskim radovima.

Omot

Bend se povodom godišnjice ponovo udružio sa francuskim umjetnikom iz Berlina Tijerijem Noarom za specijalnu jednokratnu instalaciju u legendarnom studiju “Hansa” u Krojcbergu, koja će trajati od 19. do 26. novembra. Prije trideset godina “U2” naručio je od Noara da naslika seriju “trabant” automobila, koji se nalaze na omotu albuma “Achtung Baby”. Instalacija će predstavljati novooslikani “trabant” za 2021. godinu, kao i ekskluzivni mural oslikan na dijelu Berlinskog zida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana