Ремек-дјело “Битлса” у новом паковању

Бранислав Предојевић
Ремек-дјело “Битлса” у новом паковању

ЛОНДОН - Славни албум “Револвер” из 1966. године, легендарних “Битлса”, биће сљедећи албум групе, који ће бити ремиксован и објављен као луксузно бокс-сет издање.

Овај специјални пакет излази ове јесени, под продуцентским надзором Џајлса Мартина, сина славног продуцента групе сер Џорџа Мартина, који је потврдио ову вијест. Године 2021. Мартин је признао да жели “урадити нешто заиста иновативно са “Револвером”, за разлику од самог ремастеринга.

- Нема смисла да ово радимо само да бисмо зарадили новац или зато што смо урадили остале албуме групе. Важније је да то радимо из правог разлога и дамо нову димензију у слушању овог класика рок музике - рекао је Мартин. Оригинално издан 5. августа 1966. “Револвер” је поново демонстрирао како су “Битлси” мијењали свијет популарне музике, нудећи дубље експериментисање од било чега што су раније радили. Направљена у лондонском “ЕМИ” студију плоча је користила револуционарне технике снимања и сматра се класичним рок издањем и једним од најутицајнијих албума у историји. Многи критичари и фанови бенда сматрају да је “Револвер” њихов најбољи албум и најрадикалнија промјена у поп музици шездесетих. “Битлси” су снимили ово остварење почетком 1966. године, током периода када је Лондон био слављен као културни епицентар тог доба. Сматра се почетком психоделичног периода групе, а пјесме одражавају њихово интересовање за дрогу ЛСД, источњачку филозофију и авангарду, док се баве темама као што су смрт и превазилажење материјалних брига. Без планова да концертно репродукују свој нови материјал, бенд је либерално користио студијске технике промјењиве брзине, обрнуте траке, затворене аудио-микрофоне и инструменте изван њихове стандардне поставке уживо. Примјери за то укључују снимке гитаре уназад на “Paperback Writer” и Џонову запањујућу психоделичну нумеру од једног акорда “Never Tomorrow Knows”. Џорџов допринос је био у облику бриљантних “Taximan” и “Love To You”, његовог продора у индијску музику. Албум садржи неке од Полових најбољих балада и још је тешко повјеровати да су пјесме квалитета “For no One”', “Elenor Rigby” и “Here, There And Everyhere” све биле на истом албуму! Рингова веома вољена “Yellow Submarine” такође се појављује на “Револверу”. Сами чланови бенда били су свјесни важности албума и по ријечима Пола Мекартнија нису крили жељу да искораче из општеприхваћених стандарда у вези са њиховим радом.

- Изгубићемо неке обожаваоце са овим албумом, али ћемо их такође добити. Фанови које ћемо вјероватно изгубити биће они који ће вољети ствари о нама, које ионако никад нисмо вољели. Постоје звуци на “Револверу” које нико други још није радио. Мислим, нико ... никад - рекао је Мекартни. Наравно, Пол је био у праву, јер је у протеклих шест деценија “Револвер” проширио границе поп музике, револуционисао стандардне праксе у студијском снимању и напредне принципе које је заступала контракултура шездесетих те инспирисао развој психоделичног рока, електронике , прогресивног рока и ворлд музике. Омот албума, који је дизајнирао Клаус Ворман, комбинујући цртање линија са фото-колажом, освојио је награду “Греми” 1967. за најбољу насловницу албума.

Садржај

Иако још нема званичних информација о садржају вјероватно ће “Долби Атмос микс” бити дио понуде, плус два ЦД-а са студијским сесијама. Потом оригинални моно микс путем нове касете и “Bonus EP” са четири пјесме плус неки садржаји у виду поклона. Сљедеће реиздање из колекције ливерпулске четворке би требало да буде “Ruber Soul” из 1965, осим ако “Универзал” не одлучи да се пребаци на реиздање поводом 60. годишњице деби албума “Please, Please Me”, из 1963. године

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана