Remek-djelo “Bitlsa” u novom pakovanju

Branislav Predojević
Remek-djelo “Bitlsa” u novom pakovanju

LONDON - Slavni album “Revolver” iz 1966. godine, legendarnih “Bitlsa”, biće sljedeći album grupe, koji će biti remiksovan i objavljen kao luksuzno boks-set izdanje.

Ovaj specijalni paket izlazi ove jeseni, pod producentskim nadzorom Džajlsa Martina, sina slavnog producenta grupe ser Džordža Martina, koji je potvrdio ovu vijest. Godine 2021. Martin je priznao da želi “uraditi nešto zaista inovativno sa “Revolverom”, za razliku od samog remasteringa.

- Nema smisla da ovo radimo samo da bismo zaradili novac ili zato što smo uradili ostale albume grupe. Važnije je da to radimo iz pravog razloga i damo novu dimenziju u slušanju ovog klasika rok muzike - rekao je Martin. Originalno izdan 5. avgusta 1966. “Revolver” je ponovo demonstrirao kako su “Bitlsi” mijenjali svijet popularne muzike, nudeći dublje eksperimentisanje od bilo čega što su ranije radili. Napravljena u londonskom “EMI” studiju ploča je koristila revolucionarne tehnike snimanja i smatra se klasičnim rok izdanjem i jednim od najuticajnijih albuma u istoriji. Mnogi kritičari i fanovi benda smatraju da je “Revolver” njihov najbolji album i najradikalnija promjena u pop muzici šezdesetih. “Bitlsi” su snimili ovo ostvarenje početkom 1966. godine, tokom perioda kada je London bio slavljen kao kulturni epicentar tog doba. Smatra se početkom psihodeličnog perioda grupe, a pjesme odražavaju njihovo interesovanje za drogu LSD, istočnjačku filozofiju i avangardu, dok se bave temama kao što su smrt i prevazilaženje materijalnih briga. Bez planova da koncertno reprodukuju svoj novi materijal, bend je liberalno koristio studijske tehnike promjenjive brzine, obrnute trake, zatvorene audio-mikrofone i instrumente izvan njihove standardne postavke uživo. Primjeri za to uključuju snimke gitare unazad na “Paperback Writer” i Džonovu zapanjujuću psihodeličnu numeru od jednog akorda “Never Tomorrow Knows”. Džordžov doprinos je bio u obliku briljantnih “Taximan” i “Love To You”, njegovog prodora u indijsku muziku. Album sadrži neke od Polovih najboljih balada i još je teško povjerovati da su pjesme kvaliteta “For no One”', “Elenor Rigby” i “Here, There And Everyhere” sve bile na istom albumu! Ringova veoma voljena “Yellow Submarine” takođe se pojavljuje na “Revolveru”. Sami članovi benda bili su svjesni važnosti albuma i po riječima Pola Mekartnija nisu krili želju da iskorače iz opšteprihvaćenih standarda u vezi sa njihovim radom.

- Izgubićemo neke obožavaoce sa ovim albumom, ali ćemo ih takođe dobiti. Fanovi koje ćemo vjerovatno izgubiti biće oni koji će voljeti stvari o nama, koje ionako nikad nismo voljeli. Postoje zvuci na “Revolveru” koje niko drugi još nije radio. Mislim, niko ... nikad - rekao je Mekartni. Naravno, Pol je bio u pravu, jer je u proteklih šest decenija “Revolver” proširio granice pop muzike, revolucionisao standardne prakse u studijskom snimanju i napredne principe koje je zastupala kontrakultura šezdesetih te inspirisao razvoj psihodeličnog roka, elektronike , progresivnog roka i vorld muzike. Omot albuma, koji je dizajnirao Klaus Vorman, kombinujući crtanje linija sa foto-kolažom, osvojio je nagradu “Gremi” 1967. za najbolju naslovnicu albuma.

Sadržaj

Iako još nema zvaničnih informacija o sadržaju vjerovatno će “Dolbi Atmos miks” biti dio ponude, plus dva CD-a sa studijskim sesijama. Potom originalni mono miks putem nove kasete i “Bonus EP” sa četiri pjesme plus neki sadržaji u vidu poklona. Sljedeće reizdanje iz kolekcije liverpulske četvorke bi trebalo da bude “Ruber Soul” iz 1965, osim ako “Univerzal” ne odluči da se prebaci na reizdanje povodom 60. godišnjice debi albuma “Please, Please Me”, iz 1963. godine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana