Рамбо Амадеус наступа 25. маја испред Музеја Југославије

Tanjug
Foto: Arhiva

БЕОГРАД- Музеј Југославије обиљежиће Дан младости уз концерт Рамба Амадеуса, 25. маја на платоу испред Музеја, чиме ће званично отпочети пројекат "Лето у музеју", најавили су организатори.

Умјетничко стваралаштво Рамба Амадеуса од његовог појављивања, првих албума, перформанса, али и активизма, представља заправо умјетничку хронику растакања СФРЈ и њеног наслијеђа.

Његово иронијско поигравање сопственим култом личности опомиње нас и подсјећа на заводљиви карактер диктатуре и злоупотребу ауторитета у савременом тренутку.

Данас је главни предмет интересовања Рамба Амадеуса, поред музике и једрења, комплексно еколошко питање, па је и његов активизам већином усмјерен ка овој теми. На концерту 25. маја настојаће да преиспита управо ове теме, а гдје то може боље него испред Музеја Југославије.

Рамбо Амадеус једна је од најистакнутијих фигура, култна личност југословенске музичке сцене. Композитор, текстописац, гитариста, перформер, једриличар и еко активиста. И Тзар. Његове пјесме описују стварност из посебног, сатиричног угла, вешто разоткривајући апсурде савременог свијета и лаконски их излажући шареним рефлекторима бине.

Музика му је слободан конгломерат свих музичких стилова, при чему везује музичку теорију и критику у "Гордијев чвор". Измислио је и термин "турбо фолк".

На концертима никада не репродукује дословно студијске верзије пјесама већ импровизује, обилато користећи хумор, како у конферанси тако и у самом музичком изразу.

Често се догађа да почне да свира једну пјесму, а заврши неку сасвим пету, правдајући се заборавношћу.

Можда се баш због те мајсторске "заборавности" његови концерти дуго памте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана