Rambo Amadeus nastupa 25. maja ispred Muzeja Jugoslavije

Tanjug
Foto: Arhiva

BEOGRAD- Muzej Jugoslavije obilježiće Dan mladosti uz koncert Ramba Amadeusa, 25. maja na platou ispred Muzeja, čime će zvanično otpočeti projekat "Leto u muzeju", najavili su organizatori.

Umjetničko stvaralaštvo Ramba Amadeusa od njegovog pojavljivanja, prvih albuma, performansa, ali i aktivizma, predstavlja zapravo umjetničku hroniku rastakanja SFRJ i njenog naslijeđa.

Njegovo ironijsko poigravanje sopstvenim kultom ličnosti opominje nas i podsjeća na zavodljivi karakter diktature i zloupotrebu autoriteta u savremenom trenutku.

Danas je glavni predmet interesovanja Ramba Amadeusa, pored muzike i jedrenja, kompleksno ekološko pitanje, pa je i njegov aktivizam većinom usmjeren ka ovoj temi. Na koncertu 25. maja nastojaće da preispita upravo ove teme, a gdje to može bolje nego ispred Muzeja Jugoslavije.

Rambo Amadeus jedna je od najistaknutijih figura, kultna ličnost jugoslovenske muzičke scene. Kompozitor, tekstopisac, gitarista, performer, jedriličar i eko aktivista. I Tzar. Njegove pjesme opisuju stvarnost iz posebnog, satiričnog ugla, vešto razotkrivajući apsurde savremenog svijeta i lakonski ih izlažući šarenim reflektorima bine.

Muzika mu je slobodan konglomerat svih muzičkih stilova, pri čemu vezuje muzičku teoriju i kritiku u "Gordijev čvor". Izmislio je i termin "turbo folk".

Na koncertima nikada ne reprodukuje doslovno studijske verzije pjesama već improvizuje, obilato koristeći humor, kako u konferansi tako i u samom muzičkom izrazu.

Često se događa da počne da svira jednu pjesmu, a završi neku sasvim petu, pravdajući se zaboravnošću.

Možda se baš zbog te majstorske "zaboravnosti" njegovi koncerti dugo pamte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana