Први пут три женска извођача заједно у Кући рокенрола

Г.С.
Први пут три женска извођача заједно у Кући рокенрола

“Фу фајтерс”, Керол Кинг, Тод Рандгрен, Тина Тарнер, Џеј Зи и “Гу-Гу'с” ући ће у Рокенрол дворану славних ове године, што се бити озваничено 30. октобра на церемонији у Кливленду.

Одлуке комитета и гласача о новим именима за Дворану славних често су, бар посљедњих година, сумњиве, али је потпуно непојмљиво то што су пред вратима дома рокенрола ове године остали легендарни “Њујорк долси”. Упркос томе, ова година донијела је неколико промјена. Наиме, ово је прва година у којој ће три женска извођача у исто вријеме (“Гу-Гу'с, Керол Кинг и Тина Тарнер) бити уведена у Дворану славних.

Чланице састава “Гу-Гу'с”су, чини се, биле посебно узбуђене због вијести да ће коначно бити уписане у Дворану славних.

- Преплављене смо захвалношћу што смо позване у Рокенрол дворану славних. Жене су увијек биле витални дио стално промјенљивог музичког бизниса и поносне смо на то што су нашу успјешну причу препознали обожаваоци и гласачи - навеле су у заједничком саопштењу гитаристкиња Џејн Видлин, пјевачица Белинда Карлајл, басисткиња Кејти Валентајн, бубњарка Ђина Шок и клавијатуристкиња и гитаристкиња Шарлот Кефи.

Ни она ни друге чланице бенда немају представу ко би могао да буде тај ко ће их и званично увести у дворану.

Тина Тарнер ће, као и “Фу фајтерси”, у Дворану славних ући други пут. Први пут уписана је као дио дуа са Ајком Тарнером 1991. године, али ће овај пут бити ту и као соло извођачица. Годину прије у дворану је уведена и Керол Кинг, али као ауторка пјесама, а овај пут ће ући и као извођачица.

- Био сам изненађен и, наравно, веома захвалан. Посљедњих пар мјесеци писао сам књигу и гледао 30 година уназад. Недавно сам схватио да сам скоро половину свог живота у овом бенду. И осјећам да сам на неки начин скоро превиђао колико тога смо урадили посљедњих 25 година. Мислим да је то зато што увијек радим крећући се напријед, не проводим много времена сједећи и гледајући уназад шта смо радили или сабирајући ранија достигнућа. Једноставно, гледам ка ономе што сљедеће долази - рекао је фронтмен бенда “Фу фајтерс” Дејв Грол.

Грол је већ на неки начин домаћи у дворани. Уведен је као члан бенда “Нирвана” 2014. године, у међувремену је и свирао на церемонијама са Џоан Џет, а и један је од оних који гласају о томе ко ће им се придружити у Кући рокенрола. Раније је говорио да би било дивно да и Тина Тарнер присуствује поменутој церемонији.

- То би било сјајно. Имамо и Тода Рандгрена, наравно. Имамо Џеј Зија. Али, боже мој, бити на сцени са Тином Тарнер и Керол Кинг? Можете ли то да замислите? То би било моћно - навео је Грол у једном разговору за “Ролингстоун”.

Мултиинструменталиста, пјевач, аутор пјесама и продуцент Тод Рандгрен на сцени је од средине шездесетих до данас, а рекао је само кратко да нити је посебно очекивао да се нађе у дворани, нити је посебно узбуђен због вијести да ће сада бити уведен.

Откако је уведена пракса да се поред рокера у дворани појављују и репери, било је питање тренутка када ће позив стићи Џеј Зију. Прошле године постхумно је уведен Ноторијус Б.И.Г. па је, ваљда, сада дошао ред и на Џеј Зија, још једну икону репа са источне обале.

Рокенрол дворана славних ће ове године у категорији раних утицаја додијелити награде групи “Крафтверк”, постхумно пјеснику и музичару Гилу Скот-Херону и блуз легенди Чарлију Патону. Награде за музичку изузетност припале су пиониру репа Ел-Ел Кул Џеју, клавијатуристи Билију Престону и хард рок гитаристи Рендију Роудсу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана