Prvi put tri ženska izvođača zajedno u Kući rokenrola

G.S.
Prvi put tri ženska izvođača zajedno u Kući rokenrola

“Fu fajters”, Kerol King, Tod Randgren, Tina Tarner, Džej Zi i “Gu-Gu's” ući će u Rokenrol dvoranu slavnih ove godine, što se biti ozvaničeno 30. oktobra na ceremoniji u Klivlendu.

Odluke komiteta i glasača o novim imenima za Dvoranu slavnih često su, bar posljednjih godina, sumnjive, ali je potpuno nepojmljivo to što su pred vratima doma rokenrola ove godine ostali legendarni “Njujork dolsi”. Uprkos tome, ova godina donijela je nekoliko promjena. Naime, ovo je prva godina u kojoj će tri ženska izvođača u isto vrijeme (“Gu-Gu's, Kerol King i Tina Tarner) biti uvedena u Dvoranu slavnih.

Članice sastava “Gu-Gu's”su, čini se, bile posebno uzbuđene zbog vijesti da će konačno biti upisane u Dvoranu slavnih.

- Preplavljene smo zahvalnošću što smo pozvane u Rokenrol dvoranu slavnih. Žene su uvijek bile vitalni dio stalno promjenljivog muzičkog biznisa i ponosne smo na to što su našu uspješnu priču prepoznali obožavaoci i glasači - navele su u zajedničkom saopštenju gitaristkinja Džejn Vidlin, pjevačica Belinda Karlajl, basistkinja Kejti Valentajn, bubnjarka Đina Šok i klavijaturistkinja i gitaristkinja Šarlot Kefi.

Ni ona ni druge članice benda nemaju predstavu ko bi mogao da bude taj ko će ih i zvanično uvesti u dvoranu.

Tina Tarner će, kao i “Fu fajtersi”, u Dvoranu slavnih ući drugi put. Prvi put upisana je kao dio dua sa Ajkom Tarnerom 1991. godine, ali će ovaj put biti tu i kao solo izvođačica. Godinu prije u dvoranu je uvedena i Kerol King, ali kao autorka pjesama, a ovaj put će ući i kao izvođačica.

- Bio sam iznenađen i, naravno, veoma zahvalan. Posljednjih par mjeseci pisao sam knjigu i gledao 30 godina unazad. Nedavno sam shvatio da sam skoro polovinu svog života u ovom bendu. I osjećam da sam na neki način skoro previđao koliko toga smo uradili posljednjih 25 godina. Mislim da je to zato što uvijek radim krećući se naprijed, ne provodim mnogo vremena sjedeći i gledajući unazad šta smo radili ili sabirajući ranija dostignuća. Jednostavno, gledam ka onome što sljedeće dolazi - rekao je frontmen benda “Fu fajters” Dejv Grol.

Grol je već na neki način domaći u dvorani. Uveden je kao član benda “Nirvana” 2014. godine, u međuvremenu je i svirao na ceremonijama sa Džoan Džet, a i jedan je od onih koji glasaju o tome ko će im se pridružiti u Kući rokenrola. Ranije je govorio da bi bilo divno da i Tina Tarner prisustvuje pomenutoj ceremoniji.

- To bi bilo sjajno. Imamo i Toda Randgrena, naravno. Imamo Džej Zija. Ali, bože moj, biti na sceni sa Tinom Tarner i Kerol King? Možete li to da zamislite? To bi bilo moćno - naveo je Grol u jednom razgovoru za “Rolingstoun”.

Multiinstrumentalista, pjevač, autor pjesama i producent Tod Randgren na sceni je od sredine šezdesetih do danas, a rekao je samo kratko da niti je posebno očekivao da se nađe u dvorani, niti je posebno uzbuđen zbog vijesti da će sada biti uveden.

Otkako je uvedena praksa da se pored rokera u dvorani pojavljuju i reperi, bilo je pitanje trenutka kada će poziv stići Džej Ziju. Prošle godine posthumno je uveden Notorijus B.I.G. pa je, valjda, sada došao red i na Džej Zija, još jednu ikonu repa sa istočne obale.

Rokenrol dvorana slavnih će ove godine u kategoriji ranih uticaja dodijeliti nagrade grupi “Kraftverk”, posthumno pjesniku i muzičaru Gilu Skot-Heronu i bluz legendi Čarliju Patonu. Nagrade za muzičku izuzetnost pripale su pioniru repa El-El Kul Džeju, klavijaturisti Biliju Prestonu i hard rok gitaristi Rendiju Roudsu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana