Први глобални онлајн фестивал почиње сутра: Свјетски умјетници и публика спојени филмом

Г.С.
Први глобални онлајн фестивал почиње сутра: Свјетски умјетници и публика спојени филмом

Глобални филмски фестивал “Сви заједно” приказаће наредних дана на свом “Јутјуб” каналу више од 100 филмова, у избору селектора двадесетак водећих филмских фестивала из око 35 земаља, међу којима су и Берлинале, Кан, Венеција и Сарајево филм фестивал.

Емитовање ће почети сутра, а до 7. јуна свим заинтересованим гледаоцима, осим филмова биће доступни различити виртуелни садржаји и музички наступи. Према ријечима организатора, овим десетодневним дигиталним догађајем одаје се признање умјетницима из свих дијелова свијета и у центар пажње стављају се филмови који могу произвести промјене и продуктивно повезати глобалну публику.

Фестивал је окупио неке од најталентованијих свјетских умјетника, наратора и селектора у жељи да током пандемије вируса корона пружи љубитељима филма забаву и утјеху, а организацијама које се боре против тог глобалног здравственог изазова подршку.

- Фестивали су мјеста повезивања, окупљања и дијељења. Сада, више него икада, то су кључне ствари за обнову друштвеног капитала, преиспитивање постојећих модела филмске продукције и обликовања наше заједничке будућности. Фестивали су мјеста која нам омогућавају да заједно одлучимо гдје желимо ићи и да покажемо да смо сви део исте цјелине - једно. Срећни смо што смо дио овог заједничког пројекта и што публици широм свијета можемо представити филмове регионалних и свјетских аутора који су настали у Сарајеву. Надамо се да ћете уживати и да ћемо се ускоро опет видјети на фестивалима и у биоскопским салама - изјавили су Мирсад Пуриватра и Јован Марјановић у име Сарајево Филм фестивала.

Организатори су посебно издвојили онлајн премијеру документарног филма “Рики Пауел: индивидуалиста” за који су говорили Наташа Лион, Ел Ел Кул Џеј, глобалну премијеру документарца “Тхирд Еџе Блинд'с Моторцџцле Дриве Бџ”  те разговоре са ауторима као што су Френсис Форд Копола Стивен Содерберг и Бонг Џун-хо.

Све засебне фестивалске селекције обликоване су тако да представе особености појединачних филмских фестивала који су учествовали у његовој припреми, а да истовремено ауторима изабраних филмова осигурају приступ гледаоцима широм свијета. За многе од више од стотину уврштених филмова учешће на фестивалу представља значајну прекретницу, будући да ће њих 13 доживети свјетску, 31 онлајн, а пет међународну премијеру.

Програм обухвата укупно 23 наративна и осам документарних дугометражних филмова, 57 наративних и 15 документарних кратких филмова, 15 архивских и четири ексклузивно фестивалска разговора, те пет програмских садржаја из домена виртуелне реалности.

Хуманитарни карактер

Као и у случају недавног глобалног концерта “Један свијет - Заједно код куће” који је прикупио око 130 милиона долара донација, и фестивал “Сви заједно” усмјериће сав прикупљени новац Фонду солидарности Свјетске здравствене организације, као и локалним хуманитарним организацијама широм свијета.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана