Prvi globalni onlajn festival počinje sutra: Svjetski umjetnici i publika spojeni filmom

G.S.
Prvi globalni onlajn festival počinje sutra: Svjetski umjetnici i publika spojeni filmom

Globalni filmski festival “Svi zajedno” prikazaće narednih dana na svom “Jutjub” kanalu više od 100 filmova, u izboru selektora dvadesetak vodećih filmskih festivala iz oko 35 zemalja, među kojima su i Berlinale, Kan, Venecija i Sarajevo film festival.

Emitovanje će početi sutra, a do 7. juna svim zainteresovanim gledaocima, osim filmova biće dostupni različiti virtuelni sadržaji i muzički nastupi. Prema riječima organizatora, ovim desetodnevnim digitalnim događajem odaje se priznanje umjetnicima iz svih dijelova svijeta i u centar pažnje stavljaju se filmovi koji mogu proizvesti promjene i produktivno povezati globalnu publiku.

Festival je okupio neke od najtalentovanijih svjetskih umjetnika, naratora i selektora u želji da tokom pandemije virusa korona pruži ljubiteljima filma zabavu i utjehu, a organizacijama koje se bore protiv tog globalnog zdravstvenog izazova podršku.

- Festivali su mjesta povezivanja, okupljanja i dijeljenja. Sada, više nego ikada, to su ključne stvari za obnovu društvenog kapitala, preispitivanje postojećih modela filmske produkcije i oblikovanja naše zajedničke budućnosti. Festivali su mjesta koja nam omogućavaju da zajedno odlučimo gdje želimo ići i da pokažemo da smo svi deo iste cjeline - jedno. Srećni smo što smo dio ovog zajedničkog projekta i što publici širom svijeta možemo predstaviti filmove regionalnih i svjetskih autora koji su nastali u Sarajevu. Nadamo se da ćete uživati i da ćemo se uskoro opet vidjeti na festivalima i u bioskopskim salama - izjavili su Mirsad Purivatra i Jovan Marjanović u ime Sarajevo Film festivala.

Organizatori su posebno izdvojili onlajn premijeru dokumentarnog filma “Riki Pauel: individualista” za koji su govorili Nataša Lion, El El Kul Džej, globalnu premijeru dokumentarca “Third Edže Blind's Motorcdžcle Drive Bdž”  te razgovore sa autorima kao što su Frensis Ford Kopola Stiven Soderberg i Bong Džun-ho.

Sve zasebne festivalske selekcije oblikovane su tako da predstave osobenosti pojedinačnih filmskih festivala koji su učestvovali u njegovoj pripremi, a da istovremeno autorima izabranih filmova osiguraju pristup gledaocima širom svijeta. Za mnoge od više od stotinu uvrštenih filmova učešće na festivalu predstavlja značajnu prekretnicu, budući da će njih 13 doživeti svjetsku, 31 onlajn, a pet međunarodnu premijeru.

Program obuhvata ukupno 23 narativna i osam dokumentarnih dugometražnih filmova, 57 narativnih i 15 dokumentarnih kratkih filmova, 15 arhivskih i četiri ekskluzivno festivalska razgovora, te pet programskih sadržaja iz domena virtuelne realnosti.

Humanitarni karakter

Kao i u slučaju nedavnog globalnog koncerta “Jedan svijet - Zajedno kod kuće” koji je prikupio oko 130 miliona dolara donacija, i festival “Svi zajedno” usmjeriće sav prikupljeni novac Fondu solidarnosti Svjetske zdravstvene organizacije, kao i lokalnim humanitarnim organizacijama širom svijeta.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana