Промоција албума Артан Лили: Аутори новог музичког правца

Танјуг
Промоција албума Артан Лили: Аутори новог музичког правца

БЕОГРАД - Прва два студијска албума "Артан Лили" (2015) и "New deal " (2016) алтернативне поп рок "noise" групе "Артан Лили" доживjела су реиздање под етикетом двије дискографске куће ПГП РТС и "Croatia Records ", чија је промоција уприличена данас у РТС Клубу у Београду.

Бојан Слачала (бас и вокал), Романа Слачала (вокал и даире), Марко Ајковић (бубањ) и Иван Скопулович (гитара) чине београдски квартет "Артан Лили", настао 2013. године, а који је један од најтраженијих бендова на многим соло концертима, фестивалима и манифестацијама.

Ефектан почетак промоције издања био је у знаку вокалне групе - хора "Нађи своју звезду" Дјечјег културног центра Београда, уз диригента Снежану Деспотовић, који су извели хит "Ако станемо ту" Артан Лилија.

"Мени је данас пуно срце, под снажним емоцијама сам због толико дивних речи охрабрења и подршке, што нам је јако потребно. Ми смо увелико у фази снимања трећег албума и тек ћете да видите шта вам спремамо", била је загонетна и веома узбуђена Романа Слачала, главни вокал бенда.

Двије највеће регионалне музичке издавачке куће у региону ПГП РТС и Croatia Records су одлучиле да заједничким снагама публикују њихове албуме не би ли и аудиторијум у региону све више обратио пажњу на њих.

Албуми су увелико доступни на компакт дисковима у региону још од марта 2020. као раскошан "пакет", са два диска на којима су укупно 23 пјесме.

"Чини ми се да нам је ово данас трећи или можда четврти покушај да направимо промоцију за ова издања и драго ми је да смо то коначно и дочекали", изјавио је лидер, пjевач и аутор свих пjесама Бојан Слачала и захвалио свим сарадницима на снимању тих албума.

"Доктрина рада у бенду Артан Лили је та да се ради како се може у одређеним тренуцима. У тим околностима неко дело мора да изађе, да се створи, и одговорност је тиме јача. На крају изгледа да је резултат сасвим задовољавајући и добар, бар судећи по овим издањима", навео је Слачала и најавио да завршавају снимање нових песама за трећи албум.

Артан Лили је креирао необичну кампању крајем 2019. године када су у пакету снимили пет спотова за најновије пjесме које ће се наћи на слиједећем студијском материјалу.

Онда су емитовали у року од пет дана тих пет пјесама на радију и другим аудио форматима - дигиталним сервисима, да би убрзо пустили и свих пет спотова за пет дана.

"Иако сам рекао себи да никада нећу више поновити тај хаос који смо имали са сингловима и спотовима, урадио сам још луђу ствар сада са нових пет песама. Тако да нас чека, могу слободно рећи, маестрална лудорија за рану јесен, једно здраво, интригантно изненађење", био је и Бојан загонетан, као и пјевачица Романа.

Уредник Радија Београд 202 Ненад Кузмић похвално се изразио о бенду за који сматра да још није урадио најбоље што може, те да га тек чека већи успјех, а да је овог пута одлична узлазна путања.

Такође је истакао да, иако се воде као алтенарнативан бенд, што значи да се обраћају мањем кругу фанова, они су се увелико издигли из те приче, јер су редовни на топ листама хитова на радио станицама.

"Једни су од ретких који су успели нешто готово немогуће, а то је да споје две куће какве су ПГП РТС и Цроатиа Рецордс, да им објаве албуме, а чека их и трећи. Тако нешто није пошло за руком многим бендовима који називају себе великим и успешним", нагласио је Кузмић.

На крају је открио да је имао задовољство да чује и преосталу половину најновијег албума у припреми и оцијенио да су тих пет пјесама једнако добре као већ познате нумере.

Истакнути рок критичар, писац, публициста Александар Жикић, такође велики љубитељ ове групе, сматра да су данас главне класне вриједности у савременој поп музици мелодија и текст.

За мелодију каже да би требало да се трудимо да је запамтимо, да нам остане у ушима, и да пожелимо да је поново чујемо, што је увијек случај са пјесмама Артан Лилија.

Исто важи и за њихове текстове, који носе снажну социјалну поруку, освијешћени су, што су и доказали као први лауреати престижне регионалне награде "Милан Младеновић" за њихову пјесму "Д.Е.П.Р.А." коју им је додјелила Задужбина Милана Младеновића 2019. године.

Жикић је поентирао да они данас унапређују сцену и да су као бенд веома важни, а да им је таленат препознат на вријеме да би им се пружила адекватна подршка.

"Њихов таленат их чини неодољивим и увек их је вредно изнова чути. Желим да им трећи албум достигне астрономске тираже, као и ова два која су доживела реиздање као сјајан потез две дискографске куће", закључио је Жикић.

Наталија Цајић испред ПГП РТС-а је похвалила групу да се о њој увелико прича по региону да су аутентични, оригинални, да је ријеч о сасвим новом музичком правцу, односно да граде нову музичку сцену и тиме остављају неизбрисив траг.

Артан Лили је веома цијењен концертни састав, јер је у Београду прије пандемије имао редовно распродате наступе по клубовима Subbeerni центар, Фест, Електропионир, увијек су присутни на фестивалима Beer Garden, Beer фест, Exit.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана