Promocija albuma Artan Lili: Autori novog muzičkog pravca

Tanjug
Promocija albuma Artan Lili: Autori novog muzičkog pravca

BEOGRAD - Prva dva studijska albuma "Artan Lili" (2015) i "New deal " (2016) alternativne pop rok "noise" grupe "Artan Lili" doživjela su reizdanje pod etiketom dvije diskografske kuće PGP RTS i "Croatia Records ", čija je promocija upriličena danas u RTS Klubu u Beogradu.

Bojan Slačala (bas i vokal), Romana Slačala (vokal i daire), Marko Ajković (bubanj) i Ivan Skopulovič (gitara) čine beogradski kvartet "Artan Lili", nastao 2013. godine, a koji je jedan od najtraženijih bendova na mnogim solo koncertima, festivalima i manifestacijama.

Efektan početak promocije izdanja bio je u znaku vokalne grupe - hora "Nađi svoju zvezdu" Dječjeg kulturnog centra Beograda, uz dirigenta Snežanu Despotović, koji su izveli hit "Ako stanemo tu" Artan Lilija.

"Meni je danas puno srce, pod snažnim emocijama sam zbog toliko divnih reči ohrabrenja i podrške, što nam je jako potrebno. Mi smo uveliko u fazi snimanja trećeg albuma i tek ćete da vidite šta vam spremamo", bila je zagonetna i veoma uzbuđena Romana Slačala, glavni vokal benda.

Dvije najveće regionalne muzičke izdavačke kuće u regionu PGP RTS i Croatia Records su odlučile da zajedničkim snagama publikuju njihove albume ne bi li i auditorijum u regionu sve više obratio pažnju na njih.

Albumi su uveliko dostupni na kompakt diskovima u regionu još od marta 2020. kao raskošan "paket", sa dva diska na kojima su ukupno 23 pjesme.

"Čini mi se da nam je ovo danas treći ili možda četvrti pokušaj da napravimo promociju za ova izdanja i drago mi je da smo to konačno i dočekali", izjavio je lider, pjevač i autor svih pjesama Bojan Slačala i zahvalio svim saradnicima na snimanju tih albuma.

"Doktrina rada u bendu Artan Lili je ta da se radi kako se može u određenim trenucima. U tim okolnostima neko delo mora da izađe, da se stvori, i odgovornost je time jača. Na kraju izgleda da je rezultat sasvim zadovoljavajući i dobar, bar sudeći po ovim izdanjima", naveo je Slačala i najavio da završavaju snimanje novih pesama za treći album.

Artan Lili je kreirao neobičnu kampanju krajem 2019. godine kada su u paketu snimili pet spotova za najnovije pjesme koje će se naći na slijedećem studijskom materijalu.

Onda su emitovali u roku od pet dana tih pet pjesama na radiju i drugim audio formatima - digitalnim servisima, da bi ubrzo pustili i svih pet spotova za pet dana.

"Iako sam rekao sebi da nikada neću više ponoviti taj haos koji smo imali sa singlovima i spotovima, uradio sam još luđu stvar sada sa novih pet pesama. Tako da nas čeka, mogu slobodno reći, maestralna ludorija za ranu jesen, jedno zdravo, intrigantno iznenađenje", bio je i Bojan zagonetan, kao i pjevačica Romana.

Urednik Radija Beograd 202 Nenad Kuzmić pohvalno se izrazio o bendu za koji smatra da još nije uradio najbolje što može, te da ga tek čeka veći uspjeh, a da je ovog puta odlična uzlazna putanja.

Takođe je istakao da, iako se vode kao altenarnativan bend, što znači da se obraćaju manjem krugu fanova, oni su se uveliko izdigli iz te priče, jer su redovni na top listama hitova na radio stanicama.

"Jedni su od retkih koji su uspeli nešto gotovo nemoguće, a to je da spoje dve kuće kakve su PGP RTS i Croatia Records, da im objave albume, a čeka ih i treći. Tako nešto nije pošlo za rukom mnogim bendovima koji nazivaju sebe velikim i uspešnim", naglasio je Kuzmić.

Na kraju je otkrio da je imao zadovoljstvo da čuje i preostalu polovinu najnovijeg albuma u pripremi i ocijenio da su tih pet pjesama jednako dobre kao već poznate numere.

Istaknuti rok kritičar, pisac, publicista Aleksandar Žikić, takođe veliki ljubitelj ove grupe, smatra da su danas glavne klasne vrijednosti u savremenoj pop muzici melodija i tekst.

Za melodiju kaže da bi trebalo da se trudimo da je zapamtimo, da nam ostane u ušima, i da poželimo da je ponovo čujemo, što je uvijek slučaj sa pjesmama Artan Lilija.

Isto važi i za njihove tekstove, koji nose snažnu socijalnu poruku, osviješćeni su, što su i dokazali kao prvi laureati prestižne regionalne nagrade "Milan Mladenović" za njihovu pjesmu "D.E.P.R.A." koju im je dodjelila Zadužbina Milana Mladenovića 2019. godine.

Žikić je poentirao da oni danas unapređuju scenu i da su kao bend veoma važni, a da im je talenat prepoznat na vrijeme da bi im se pružila adekvatna podrška.

"Njihov talenat ih čini neodoljivim i uvek ih je vredno iznova čuti. Želim da im treći album dostigne astronomske tiraže, kao i ova dva koja su doživela reizdanje kao sjajan potez dve diskografske kuće", zaključio je Žikić.

Natalija Cajić ispred PGP RTS-a je pohvalila grupu da se o njoj uveliko priča po regionu da su autentični, originalni, da je riječ o sasvim novom muzičkom pravcu, odnosno da grade novu muzičku scenu i time ostavljaju neizbrisiv trag.

Artan Lili je veoma cijenjen koncertni sastav, jer je u Beogradu prije pandemije imao redovno rasprodate nastupe po klubovima Subbeerni centar, Fest, Elektropionir, uvijek su prisutni na festivalima Beer Garden, Beer fest, Exit.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana