Прљаво казалиште се није распало, али ће наступати у другачијем саставу

Кликс
Foto: википедиа

Након што је јуче регионом одјекнула вијест о распаду Прљавог казалишта, данас се огласио адвокатски тим Јасенка Хоуре. Наиме, јуче су хрватски медији пренијели информацију о разлазу Прљавог казалишта због несугласица између оснивача Тихомира Филеша и Јасенка Хоуре култни бенд распада након 45 година постојања.

Данас је услиједило службено очитовање адвокатског тима Јасенка Хоуре у којем се наводи да се бенд није распао, али ће у будућности наступати у другачијем саставу.

"Бенд Прљаво казалиште није се распао него и даље дјелује и активно ради на стварању новог материјала као и на планирању будућих активности у облику наступа уживо и издавања албума. Хоура и даље остаје члан Прљавог казалишта. Ноторна је чињеница да је Хоура један од оснивача бенда Прљаво казалиште и аутор неких од највећих хитова Прљавог казалишта. Јавности, а поготово фановима Прљавог казалишта, сувишно је посебно објашњавати улогу Хоуре у Прљавом казалишту", додаје се.

У саопштењу стоји да ће Прљаво казалиште у будућности дјеловати или наступати у саставу који је различит од онога који је дјеловао претходних година, али такве промјене догађале су се кроз готово пола вијека активног дјеловања Прљавог казалишта и нису утјецале на рад и стваралаштво Прљавог казалишта.

"Штовише, Хоура и други чланови бенда и даље имају намјеру заједно радити и у скоријој будућности заједно с обожаватељима прославити велику 45. годишњицу оснивања Прљавог казалишта. Међутим, Хоура сматра како се рецентним поступањем Филеша и изјавама изнесеним у његовим медијским иступима ствара искључиво негативна атмосфера и перцепција не само њега већ и самог бенда, што у коначници ни за кога не може бити продуктивно. Пријетње тужбама и остале изјаве Филеша непотребне су и прије свега неутемељене, али нема сумње да ће Хоура у било којем од тих поступака доказати што је и ко чини Прљаво казалиште и коме припада право на кориштење тог назива", наводе.

Наглашавају да Филеш није власник Прљавог казалишта, како то тврди, нити је ико други власник Прљавог казалишта. Прљаво казалиште чине његови чланови и у дјеловању бенда наступају заједнички.

"Што се тиче жигова повезаних с Прљавим казалиштем, дио жигова који данас номинално можда и гласе на име Филеша регистрирани су на његово име без сугласности других чланова или су пак самоиницијативно пренесени на његово име с друштва путем којег је Прљаво казалиште пословало. Наиме, Филеш је искористио повјерење других чланова бенда који су били оријентирани на друге, креативне задаће, и довео се у позицију да данас покушава управљати Прљавим казалиштем као особном имовином", додају.

Осим познатог језика, ради се и о жиговима који представљају наслове пјесама, ауторских дјела Хоуре и неких других чланова Прљавог казалишта. Додају да је невјероватно да Филеш присваја печат 'Херој улице' када је опште да је управо Хоура аутор те култне пјесме.

"Искључиви интерес Хоуре је наставак дјеловања Прљавог казалишта те је он, као што су вјероватно и други чланови бенда, спреман на споразум како би се цјелокупна ситуација ријешила на задовољство свих чланова бенда, а све с циљем одржавања Прљавог казалишта", закључују.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана