Приказан документарни филм о Френку Запи: Права истина о музичком генију

Г.С.
Приказан документарни филм о Френку Запи: Права истина о музичком генију

Редитељ Алекс Винтер покушао је да документарним филмом “Запа” 27 година након смрти Френка Запе одговори на питање ко је заиста био овај бриљантни музичар, текстописац и композитор. Овај филм прије неколико дана премијерно је приказан у Америци.

Стотине аутора је још за живота Френка Запе, а посебно након његове смрти 1993. године, опсиједало његову породицу са намјером да о њему сними филм.

Ахмет Запа, Френков син, истакао је да су сви ти аутори добили бесконачни низ одговора “не”, јер према његовим ријечима нико од њих није имао одговарајући приступ.

У зависности од тога да ли су му били наклоњени или не, Френка Запу називали су музичким генијем, гитарским богом, најхрабријим иноватором и апсурдистом рокенрола, неконформистом или филозофом са WC шоље. Он сам није то ни негирао, нити подстицао, али никоме није остајао дужан. Чини се да је уживао да у све то унесе додатну дозу забуне када су његов живот и животна филозофија у питању.

Запина добро позната дефиниција музичке критике која гласи “Писати о музици је као плесати о архитектури” нигдје није боље примјенљива него када треба приступити његовом опусу.

У њему има свега, од блуза и ду-вапа, преко рока и џеза, до класике и конкретне музике. Запин универзум нема граница. И стално се шири. За живота је, сам или са пратећим бендом “Мотхерс оф Инвентион”, објавио 62 албума, постхумно је изашло још 50 и стално се појављују неки нови снимци.

Свједоци причају да је био у стању да данима не излази из студија, једва да је спавао и све вријеме је покушавао да провјери колико далеко, предалеко може да оде.

Самоуки мултиинструменталиста свирао је, рекло би се, на свему чега се дохватио. Па и на бициклу. Када су га питали које инструменте је користио компонујући музику за филм “Највећи грешник на свијету” из 1962, набројао је цијели оркестар, укључујући и пиколо флауту. Није их, наравно, одсвирао све сам, али је за сваки од њих урадио оркестрацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана