Prikazan dokumentarni film o Frenku Zapi: Prava istina o muzičkom geniju

G.S.
Prikazan dokumentarni film o Frenku Zapi: Prava istina o muzičkom geniju

Reditelj Aleks Vinter pokušao je da dokumentarnim filmom “Zapa” 27 godina nakon smrti Frenka Zape odgovori na pitanje ko je zaista bio ovaj briljantni muzičar, tekstopisac i kompozitor. Ovaj film prije nekoliko dana premijerno je prikazan u Americi.

Stotine autora je još za života Frenka Zape, a posebno nakon njegove smrti 1993. godine, opsijedalo njegovu porodicu sa namjerom da o njemu snimi film.

Ahmet Zapa, Frenkov sin, istakao je da su svi ti autori dobili beskonačni niz odgovora “ne”, jer prema njegovim riječima niko od njih nije imao odgovarajući pristup.

U zavisnosti od toga da li su mu bili naklonjeni ili ne, Frenka Zapu nazivali su muzičkim genijem, gitarskim bogom, najhrabrijim inovatorom i apsurdistom rokenrola, nekonformistom ili filozofom sa WC šolje. On sam nije to ni negirao, niti podsticao, ali nikome nije ostajao dužan. Čini se da je uživao da u sve to unese dodatnu dozu zabune kada su njegov život i životna filozofija u pitanju.

Zapina dobro poznata definicija muzičke kritike koja glasi “Pisati o muzici je kao plesati o arhitekturi” nigdje nije bolje primjenljiva nego kada treba pristupiti njegovom opusu.

U njemu ima svega, od bluza i du-vapa, preko roka i džeza, do klasike i konkretne muzike. Zapin univerzum nema granica. I stalno se širi. Za života je, sam ili sa pratećim bendom “Mothers of Invention”, objavio 62 albuma, posthumno je izašlo još 50 i stalno se pojavljuju neki novi snimci.

Svjedoci pričaju da je bio u stanju da danima ne izlazi iz studija, jedva da je spavao i sve vrijeme je pokušavao da provjeri koliko daleko, predaleko može da ode.

Samouki multiinstrumentalista svirao je, reklo bi se, na svemu čega se dohvatio. Pa i na biciklu. Kada su ga pitali koje instrumente je koristio komponujući muziku za film “Najveći grešnik na svijetu” iz 1962, nabrojao je cijeli orkestar, uključujući i pikolo flautu. Nije ih, naravno, odsvirao sve sam, ali je za svaki od njih uradio orkestraciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana