Прије 20 година рођен “Егзит”

Срна
Прије 20 година рођен “Егзит”

НОВИ САД - На данашњи дан прије 20 година рођен је “Егзит”, један од највећих музичких европских и свјетских фестивала данашњице, саопштено је из “Егзит” тима.

“Егзит” је практично покренут наступима “Урбане гериле”, ди-џеј Факира и Ди Фејса 29. јуна 2000. у парку Универзитета у Новом Саду.

Покренут је као “Егзит ноиз самер фест” /EXIT Noise Summer Fest/. Трајао је скоро 100 дана током којих су се свакодневно одржавали бесплатни концерти, журке, представе, пројекције филмова, изложбе, трибине и перформанси...

Покренула га је група студената са намјером да креирају покрет за мир и слободу у Србији и на Балкану.

Фестивал је тад имао двије бине, “Шума” која се налазила у парку на којој су се одржавали концерти, и “Ријека” преко пута долме на обали Дунава на којој су наступали најбољи локални ди-џејеви.

Тад нико није могао ни да замисли да ће ове двије бине само годину дана касније израсти у главну бину /Main Stage/ и денс арену /првобитно звану DJ stage/, великог међународног музичког фестивала на Петроварадинској тврђави.

Већ 2001. године фгестивал је трајао девет дана, док је 2003. проглашена Држава излаза /State of EXIT/, послије чега фестивал добија препознатљиву форму од четири дана.

У претходних 20 година водећи свјетски медији, као што су “Гардијан”, Си-Ен-Ен, Би-Би-Си, “Тајмс”, као и многи други извјештавали су о “Егзиту” као једном од најбољих и најпрестижнијих фестивала на планети.

“Егзит” је освојио двије награде за Најбољи велики европски фестивал, за фестивалска издања 2013. и 2017. године у оквиру најпрестижнијег европског и свјетског фестивалског такмичења “Јуропиан фестивал авордс” .

У оквиру истог такмичења награде су освојили и будвански “Си денс” , фестивал за Најбољи европски фестивал средње величине за премијерно издање 2014. године и београдски “Ноу слип”, фестивал за Најбољи нови европски фестивал прошле године.

Осим ова два догађаја, “Егзит” је покренуо и “Си стар фестивал” у Хрватској, “Револушн”  у Румунији, Фестивал ж84 у БиХ, “Иховејвс”  у Грузији, као и више десетина мањих и већих манифестација широм планете.

Регионалним фестивалима који су постали можда и највећи културни мост Србије, Хрватске, Црне Горе и других земаља, “Егзит” је крунисао мисију повезивања региона, која је била актуелна од његовог почетка.

На истом мјесту на Петроварадинској тврђави су се 2001. први пут послије ратова нашли млади људи из свих крајева Балкана.

Тад су многи порушени мостови обновљени, али и креирана нова пријатељства која трају већ двије деценије.

“Егзит” је кроз своју фондацију реализовао више од 1.000 друштвено одговорних пројеката од којих се издвајају вишегодишњи пројекат “Млади хероји”, у којем се промовишу прави узори за младе, успјешна кампања за укидање шенгенских виза 2009.

Ту је и глобална кампања против трговине људима у сарадњи са Ем-Ти-Вијем /МТВ/, “Асови за дјецу”, фудбалска утакмица у којој су учествовале легенде српског фудбала Радомир Антић, Бора Милутиновић, Предраг Мијатовић, Дејан Станковић и многи други, током које је сакупљено 120.000 евра за изградњу болничког крила за дјецу обољелу од рака у Нишу 2017. године.

У акцији EXIT AID 2014 сакупљено је 140.000 евра за помоћ угроженима од поплава у Србији, као и еколошка платформа Зелена Р:Еволуција у оквиру које се Србија обавезала да подигне пошумљеност земље за готово 50 одсто.

“Егзит” је досад српској економији донио око 200 милиона евра туристичког прихода, док је вриједност међународне промоције земље, према ријечима стручњака, непроцјењив.

Новинар водећег економског магазина “Економист”  изјавио је да када би Србија потрошила цијели свој буџет за ПР не би постигла колико су за њен имиџ учинили Новак Ђоковић и “Егзит”.

На бинама Егзита су у протекле двије деценије наступили неки од највећих свјетских извођача, међу којима “Продиџи” , “Кјур” , “Килерс” , Дејвид Гета , “Скрилекс”, Мигос , “Вајт Страјпс” , “Ганс енд роузис”, “Секс пистолс” , “Мотортхед”, “Слејер”, као многи многи други.

Рођендански 20. “Егзит” биће одржан од 13. до 16. августа ове године на Петроварадинској тврђави, а наступ на слављеничком фестивалу потврдиле су тренутно највеће музичке звијезде свијета и Европе.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана