Prije 20 godina rođen “Egzit”

Srna
Prije 20 godina rođen “Egzit”

NOVI SAD - Na današnji dan prije 20 godina rođen je “Egzit”, jedan od najvećih muzičkih evropskih i svjetskih festivala današnjice, saopšteno je iz “Egzit” tima.

“Egzit” je praktično pokrenut nastupima “Urbane gerile”, di-džej Fakira i Di Fejsa 29. juna 2000. u parku Univerziteta u Novom Sadu.

Pokrenut je kao “Egzit noiz samer fest” /EXIT Noise Summer Fest/. Trajao je skoro 100 dana tokom kojih su se svakodnevno održavali besplatni koncerti, žurke, predstave, projekcije filmova, izložbe, tribine i performansi...

Pokrenula ga je grupa studenata sa namjerom da kreiraju pokret za mir i slobodu u Srbiji i na Balkanu.

Festival je tad imao dvije bine, “Šuma” koja se nalazila u parku na kojoj su se održavali koncerti, i “Rijeka” preko puta dolme na obali Dunava na kojoj su nastupali najbolji lokalni di-džejevi.

Tad niko nije mogao ni da zamisli da će ove dvije bine samo godinu dana kasnije izrasti u glavnu binu /Main Stage/ i dens arenu /prvobitno zvanu DJ stage/, velikog međunarodnog muzičkog festivala na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Već 2001. godine fgestival je trajao devet dana, dok je 2003. proglašena Država izlaza /State of EXIT/, poslije čega festival dobija prepoznatljivu formu od četiri dana.

U prethodnih 20 godina vodeći svjetski mediji, kao što su “Gardijan”, Si-En-En, Bi-Bi-Si, “Tajms”, kao i mnogi drugi izvještavali su o “Egzitu” kao jednom od najboljih i najprestižnijih festivala na planeti.

“Egzit” je osvojio dvije nagrade za Najbolji veliki evropski festival, za festivalska izdanja 2013. i 2017. godine u okviru najprestižnijeg evropskog i svjetskog festivalskog takmičenja “Juropian festival avords” .

U okviru istog takmičenja nagrade su osvojili i budvanski “Si dens” , festival za Najbolji evropski festival srednje veličine za premijerno izdanje 2014. godine i beogradski “Nou slip”, festival za Najbolji novi evropski festival prošle godine.

Osim ova dva događaja, “Egzit” je pokrenuo i “Si star festival” u Hrvatskoj, “Revolušn”  u Rumuniji, Festival ž84 u BiH, “Ihovejvs”  u Gruziji, kao i više desetina manjih i većih manifestacija širom planete.

Regionalnim festivalima koji su postali možda i najveći kulturni most Srbije, Hrvatske, Crne Gore i drugih zemalja, “Egzit” je krunisao misiju povezivanja regiona, koja je bila aktuelna od njegovog početka.

Na istom mjestu na Petrovaradinskoj tvrđavi su se 2001. prvi put poslije ratova našli mladi ljudi iz svih krajeva Balkana.

Tad su mnogi porušeni mostovi obnovljeni, ali i kreirana nova prijateljstva koja traju već dvije decenije.

“Egzit” je kroz svoju fondaciju realizovao više od 1.000 društveno odgovornih projekata od kojih se izdvajaju višegodišnji projekat “Mladi heroji”, u kojem se promovišu pravi uzori za mlade, uspješna kampanja za ukidanje šengenskih viza 2009.

Tu je i globalna kampanja protiv trgovine ljudima u saradnji sa Em-Ti-Vijem /MTV/, “Asovi za djecu”, fudbalska utakmica u kojoj su učestvovale legende srpskog fudbala Radomir Antić, Bora Milutinović, Predrag Mijatović, Dejan Stanković i mnogi drugi, tokom koje je sakupljeno 120.000 evra za izgradnju bolničkog krila za djecu oboljelu od raka u Nišu 2017. godine.

U akciji EXIT AID 2014 sakupljeno je 140.000 evra za pomoć ugroženima od poplava u Srbiji, kao i ekološka platforma Zelena R:Evolucija u okviru koje se Srbija obavezala da podigne pošumljenost zemlje za gotovo 50 odsto.

“Egzit” je dosad srpskoj ekonomiji donio oko 200 miliona evra turističkog prihoda, dok je vrijednost međunarodne promocije zemlje, prema riječima stručnjaka, neprocjenjiv.

Novinar vodećeg ekonomskog magazina “Ekonomist”  izjavio je da kada bi Srbija potrošila cijeli svoj budžet za PR ne bi postigla koliko su za njen imidž učinili Novak Đoković i “Egzit”.

Na binama Egzita su u protekle dvije decenije nastupili neki od najvećih svjetskih izvođača, među kojima “Prodidži” , “Kjur” , “Kilers” , Dejvid Geta , “Skrileks”, Migos , “Vajt Strajps” , “Gans end rouzis”, “Seks pistols” , “Motorthed”, “Slejer”, kao mnogi mnogi drugi.

Rođendanski 20. “Egzit” biće održan od 13. do 16. avgusta ove godine na Petrovaradinskoj tvrđavi, a nastup na slavljeničkom festivalu potvrdile su trenutno najveće muzičke zvijezde svijeta i Evrope.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana