Преминуо славни џез пијаниста Елис Марсалис

ГС
Преминуо славни џез пијаниста Елис Марсалис

ЊУ ОРЛЕАНС - Легендарни амерички џез пијаниста Елис Марсалис, отац џез мајстора Винфорда и Бренфорда Марсалиса, преминуо је у 86. години у Њу Орлеансу од посљедица корона вируса, саопштила је данас његова породица.

"Са великом тугом саопштавам да је мој отац Ели Марсалис Јуниор преминуо након компликација од коронавируса. Мој отац био је музички џин и учитељ, а био је још бољи отац. Пренио нам је све што је могао стварајући од нас оно што јесмо", саопштио је Бредфорд Марсалис.

Елис Марсалис примљен је у болницу у суботу увече са симптомима корона вируса. Градоначелница Њу Орлеанса Латоја Кантрел је Марсалиса описала као “легенду, прототип онога на шта мислимо када говоримо о њуорлеанском џезу”.

Марсалис, чувени пијаниста који је донео би-бап у Њу Орлеанс, свирао је са легендарним Орнетом Колменом, заједно са Нетом и Кенонболом Едерлијем, а снимио је и 20 соло албума.

Компоновао је музику за филм "Приче краља Миде" (Кинг Мидас Талес), у коме је Мајкл Кејн био наратор, али је најпознатији био по томе што је био учитељ џезерима Харију Конику Јуниору и Теренсу Бланшару, а прије свега својим славним синовима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана