Preminuo slavni džez pijanista Elis Marsalis

GS
Preminuo slavni džez pijanista Elis Marsalis

NjU ORLEANS - Legendarni američki džez pijanista Elis Marsalis, otac džez majstora Vinforda i Brenforda Marsalisa, preminuo je u 86. godini u Nju Orleansu od posljedica korona virusa, saopštila je danas njegova porodica.

"Sa velikom tugom saopštavam da je moj otac Eli Marsalis Junior preminuo nakon komplikacija od koronavirusa. Moj otac bio je muzički džin i učitelj, a bio je još bolji otac. Prenio nam je sve što je mogao stvarajući od nas ono što jesmo", saopštio je Bredford Marsalis.

Elis Marsalis primljen je u bolnicu u subotu uveče sa simptomima korona virusa. Gradonačelnica Nju Orleansa Latoja Kantrel je Marsalisa opisala kao “legendu, prototip onoga na šta mislimo kada govorimo o njuorleanskom džezu”.

Marsalis, čuveni pijanista koji je doneo bi-bap u Nju Orleans, svirao je sa legendarnim Ornetom Kolmenom, zajedno sa Netom i Kenonbolom Ederlijem, a snimio je i 20 solo albuma.

Komponovao je muziku za film "Priče kralja Mide" (King Midas Tales), u kome je Majkl Kejn bio narator, ali je najpoznatiji bio po tome što je bio učitelj džezerima Hariju Koniku Junioru i Terensu Blanšaru, a prije svega svojim slavnim sinovima.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana