Преминуо Мајкл Ланг, идејни творац и организатор фестивала Вудсток

ГС
Foto: Илустрација

Мајкл Ланг, човек који је дошао на идеју да направи фестивал Вудсток какав до тада није одржан, преминуо је у 77. години, саопштио је његов пријатељ и представник за медије, Мајкл Пањота, преноси Ролингстон.

Као двадесетчетворогодишњак Мајкл Ланг је био главни оперативац фирме „Вудсток венчрс“ и снажно је веровао у хипи покрет. Подстакнут том вером, 1968. године је најпре организовао Мајами поп фестивал који је посетило 25.000 људи, а где су између осталих, наступили и Џими Хендрикс, Џони Ли Хукер, Чак Бери ...


Међутим, највећи успех у Логановој каријери догодиће се годину дана касније, организацијом култног фестивала Вудсток који је одржан на фарми Марка Јазгара, 100 километара од Вудстока, пошто када су мештани видели да постоји велико интересовање за њихово село и околину, уплашили су се, па су четири недеље пре фестивала отказали Лангу и његовим партнерима.

Ланг, рођени Њујорчанин, преселио се на Флориду, половином шездесетих. Након што се вратио у Њујорк, упознао је Корнфелда, тада потпредседника „Каптол рекордса“ и покренуо „Вудсток венчрс“ са Робертсом и Розенманом. Након што је пропао низ планираних локација, квартет је успео да организује фестивал, догађај који је постао један од најзначајнијих тренутака који су променили историју рокенрола.
На Вудстоку је наступило укупно 32, угалвном фолк, блуз и рок, извођача. Јазгарова фарма била је предсобље великих каријера младих Карлоса Сантане и Џоа Кокера. Најпознатије име фестивала био је Џими Хендрикс. На бини Вудстока свирали су и „Грејтфул дед“, „Криденси“, „Ху“, „Џеферсон ерплејн“, ˜„Блад, свет енд тирс“, Џенис Џоплин, Тим Хардин, Џони Винтер...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана