Preminuo Majkl Lang, idejni tvorac i organizator festivala Vudstok

GS
Foto: Ilustracija

Majkl Lang, čovek koji je došao na ideju da napravi festival Vudstok kakav do tada nije održan, preminuo je u 77. godini, saopštio je njegov prijatelj i predstavnik za medije, Majkl Panjota, prenosi Rolingston.

Kao dvadesetčetvorogodišnjak Majkl Lang je bio glavni operativac firme „Vudstok venčrs“ i snažno je verovao u hipi pokret. Podstaknut tom verom, 1968. godine je najpre organizovao Majami pop festival koji je posetilo 25.000 ljudi, a gde su između ostalih, nastupili i Džimi Hendriks, Džoni Li Huker, Čak Beri ...


Međutim, najveći uspeh u Loganovoj karijeri dogodiće se godinu dana kasnije, organizacijom kultnog festivala Vudstok koji je održan na farmi Marka Jazgara, 100 kilometara od Vudstoka, pošto kada su meštani videli da postoji veliko interesovanje za njihovo selo i okolinu, uplašili su se, pa su četiri nedelje pre festivala otkazali Langu i njegovim partnerima.

Lang, rođeni Njujorčanin, preselio se na Floridu, polovinom šezdesetih. Nakon što se vratio u Njujork, upoznao je Kornfelda, tada potpredsednika „Kaptol rekordsa“ i pokrenuo „Vudstok venčrs“ sa Robertsom i Rozenmanom. Nakon što je propao niz planiranih lokacija, kvartet je uspeo da organizuje festival, događaj koji je postao jedan od najznačajnijih trenutaka koji su promenili istoriju rokenrola.
Na Vudstoku je nastupilo ukupno 32, ugalvnom folk, bluz i rok, izvođača. Jazgarova farma bila je predsoblje velikih karijera mladih Karlosa Santane i Džoa Kokera. Najpoznatije ime festivala bio je Džimi Hendriks. Na bini Vudstoka svirali su i „Grejtful ded“, „Kridensi“, „Hu“, „Džeferson erplejn“, ˜„Blad, svet end tirs“, Dženis Džoplin, Tim Hardin, Džoni Vinter...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana